Malmîsanij: Kürtleri asimile etmeye çalışan ittihat ve terakkidir

Araştırmacı-Yazar Mehmet Malmîsanij, İttihad ve Terakki Partisi Lideri Talat Paşa’nın emriyle 'Anti-Kürdoloji' adı altında, Kürtlerin...

Araştırmacı-Yazar Mehmet Malmîsanij, İttihad ve Terakki Partisi Lideri Talat Paşa’nın emriyle 'Anti-Kürdoloji' adı altında, Kürtlerin yok sayıldığını, asimile edildiğini, Kürtçe diye bir dilin olmadığı gibi konularda devlet eliyle kitaplar yazıldığını iddia etti.
Hakkâri Üniversitesi’nin 1. Kürdoloji Konferansı için İsviçre’den Hakkâri’ye gelen Araştırmacı-Yazar Mehmet Malmîsanij, yeni yazdığı 'Anti-Kürdoloji’den Kürdoloji’ye Giden Yol, İsmail Beşikçi’ adlı araştırma kitabından bir sunum yaptı. Malmisanij, İttihad ve Terakki'nin Kürtlere karşı asimilasyon politikası uyguladığını söyledi. Kürdoloji denilen şey ile Kürtlerin dili, edebiyatı, tarihi ve toplumsal yapısıyla ilgili bilimsel nitelikli çalışmaların kastedildiğini hatırlatan Malmisanij, “Anti-Kürdoloji ise bunların olmaması için yapılan çalışmalardır. Örneğin, Kürtlerle ilgili gerçekleri çarpıtmak, gizlemek, değiştirmek; Kürt milletinin olmadığı, aslen Türk oldukları, Kürtçe diye bir dilin olmadığı gibi deli saçması türünden şeyler. Deli saçması diyoruz; ama bunlar devlet eli ile planlanmış programlanmış, belli bir çerçevede yapılmış. Sahte isimlerle kitaplar yayınlanmış.” dedi.
Osmanlı İttihat ve Terakki döneminde yayınlanmış bir kitaptan söz eden Malmisanij, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dr. Friç’in yazdığı, Kürtler Tarihi ve İctimai Tedkikat diye bir kitap. Bu sözde tercüme edilmiş bir kitap. Ancak tamamen uyduruk bir şey. Kitabı Aşiretler ve Göçmenler Genel Müdürlüğü yayınlıyor. Aslında Dr. Friç denilen bir adam yok. Habil Adem mahlasını kullanan gerçek adı Naci İsmail olan Arnavut kökenli bir ittihatçı. Bu kişi o zaman emniyeti umumiye dedikleri genel güvenlikte çalışan biri. Kitaplar çeviren hatta yazan biri ve bu işle görevlendirilmiş."
Kitabın, Kürtlerin dili olmadığı, 300 kelimeyle konuştukları, Kürt tarihi olmadığı türünden yanlış bilgilerle dolu olduğunu dile getiren Malmisanij, "Bu kitap 2000 yıllarına kadar üniversiteler tarafından, bilim adamları, savcılar, hakimler tarafından kullanılan bir kitaptı. Savcı diyor ki; 'Sen Kürtlerden bahsediyorsun. Kürtçe diye bir şey var diyorsun. Alman bilim adamı Dr. Friç böyle bir şey yok diyor. Sen bunu nereden uyduruyorsun. Dr. Friç'ten daha mı iyi bileceksin.' Tabi o insanlar da bunun sahte olduğunu bilmiyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz