Yeni malzemeler hemen her çağın en büyük başarıları arasında yer alır ve tarihin başlangıcından bu yana insanların refahını ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Gerek inşaat, kimya, havacılık, tarım, nükleer, mekanik mühendisliği gerekse elektrik mühendisliğinde yeni teknolojilerin üretilmesi her zaman yeni malzemeler sayesinde gerçekleşir. Bu işi yapan da malzeme bilimi ve mühendisliği bölümü mezunlarıdır. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü her yeni cihaz ya da makine satın alındığında ve kullanıldığında hayatı etkilediğinden dolayı kurulan bir bölümdür.
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü üretile malzemelerin elektriksel, mekanik, manyetik ve optik özelliklerini anlama ve manipüle etmeye yönelik olan bir yaklaşım sunmanın eğitimini veren bir bölümdür. Materyaller toplumun her zaman en temel taşı olduğundan ve ileri teknoloji çağında giderek daha önemli bir rol oynadığından dolayı Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü oldukça önemli bir bölümdür. Bu bölümde öğrencilere malzemelerin nasıl performans gösterdiği ve bazen de hangi sebeplerden dolayı başarısız oldukları öğretilir.
Atom ölçeğinden milimetre ölçeğine kadar maddenin yapısı anlatılır ve kimyasal elementleri benzer olmayan işlevsel özelliklere sahip malzemeler ile birleştirmenin yeni yolları keşfedilir. Diğer mühendislik dalları birçok ürünü üretirken Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinden yararlanır. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünün en büyük amacı kimyasal, elektriksel ve mekanik gereksinimleri karşılayabilecek yeni malzemeler oluşturabilecek ve bu malzemelerin yapılarını ve özelliklerini inceleyecek bireyler yetiştirmektir.
Malzeme Mühendisliği ve Bilimi bölümünü okumak isteyen öğrenciler üniversite sınavlarında sayısal puan türü ile bu bölümü tercih edebilirler. AYT sayısal puanı gerekli olan bölüm hakkında öğrencilerin merak ettiği konulardan biri de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği eğitim süresi kaç yıl olduğu konusudur. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü hazırlık olan üniversitelerde 5 yıllık bir eğitim süreci vardır. Ancak bölümün standart eğitimi lisans olduğundan dolayı hazırlık olmayan okullarda eğitim süresi 4 yıldır. Genellikle Türkçe eğitim verilen bu bölümde bazı üniversitelerde eğitimi İngilizce olarak verir. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü dersleri şu şekilde sıralanabilir;
Başta bu dersler olmak üzere 8 yarıyıllık eğitim süreci boyunca pek çok dersten sorumlu olacak öğrenciler bütün dersleri başarı ile bitirdikleri zaman Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Bu bölümden mezun olan öğrenciler Malzeme Mühendisi olarak adlandırılır.
Malzeme mühendisleri çok çeşitli ürünler oluşturmak adına kullanılan malzemeleri geliştirirler, işlerler ve test ederler. Malzeme mühendisi, kalite kontrol uzmanı ve planlama uzmanı olarak çalışabilen Malzeme Bilimi ve Mühendisleri pek çok alanda çalışma imkanına sahiptir. Çeşitli endüstrilerde uçak kanatlarından golf malzemelerine, bilgisayar çiplerinden kar kayaklarına kadar pek çok ürün oluşturmak için kullanılan malzemeleri geliştiren ve aynı zamanda test eden Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunları şu işleri yapabilir:
Bunlar ve benzerleri pek çok iş yapan malzeme mühendislerinin iş istihdamı oldukça fazladır. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunları iş imkanları arasında polomir sanayisi, petro kimya sanayisi, döküm sanayisi ve cam ve seramik sanayisi de yer alır.
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunları genel olarak ofis ortamlarında çalışıyor olsa da bazı zamanlarda sahaya inme durumları da olabilir. Malzeme mühendisleri tasarım ekipmanları ve bilgisayara ihtiyaç duyduklarından dolayı genellikle ofis ortamlarında çalışırken, araştırma ya da geliştirme laboratuvarlarında da çalışabilirler. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunlarının kamuda iş olanakları da olduğundan dolayı çalışma alanları oldukça geniştir. Devlette kadrolu olarak çalışabilen malzeme mühendisleri geniş bir sektörde malzeme mühendisine ihtiyaç duyulduğundan dolayı iş bulma olanağı yüksek olan bölümler arasında yer alır.
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden mezun olanlar teknisyenlerin, teknoloji uzmanlarının ve diğer bilim adamlarının çalışmalarını denetleme yetkisine sahip olurlar. Bir malzeme mühendisi herhangi bir üründe olan arızayı bulabilir, düzeltir ve ürünün tasarım hedefiyle ilgili olan ekonomik ve teknik faktörleri değerlendirebilir. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları da oldukça fazladır. Metalle ilgili çalışma yapan birçok firmayla çalışabilen malzeme mühendisleri malzeme seçimlerine yardımcı oldukları kadar mevcut malzemeleri kullanmak için de yeni yollar geliştirirler. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:
Bunlar ve benzerleri kurumlarda çalışabilmek için malzeme mühendisi olmak gerekir. Malzeme mühendisi olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Malzeme ve Bilim Mühendisliği fakültesinden mezun olmanın yanı sıra yönetim ve liderlik becerisi sergileyebilmek ve analizlerde dikkatli ve detaycı yaklaşımlar sergilemek de önemlidir. Ayrıca teknik becerilere sahip olmak ve takım çalışmalarına yatkınlık göstermek de bir malzeme mühendisinde bulunması gereken özellikler arasında yer alır. Böylece oldukça geniş bir iş olanağına sahip olan bölümde iş hayatında yükselmek ve başarılı olmak daha mümkün olur.