Manas: Saab'la markası için ilgileniyoruz, amacımız elektrikli araba üretmek

Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Saab'la ilgilenmelerinin asıl sebebinin marka değeri olduğunu...

Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Saab'la ilgilenmelerinin asıl sebebinin marka değeri olduğunu belirterek, “Türkiye'de bu saatten sonra içten yanmalı araba üretmek komik ötesidir. Bizim amacımız, elektrikli araba üretmektir.” dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi’nin davetlisi olan işadamı Manas, Türkiye’de otomobil üretimi hakkında Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)’nde değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya MÜSİAD Denizli Şube başkanı Necip Filiz ve üye işadamları katıldı.

Reklam
Reklam

Saab'ı alma girişimleri hakkında bilgi veren Manas, ortağı Zamier Ahmed ile birlikte Saab CEO’su Victor Muller'le görüştüklerini belirtti. Saab'ı almak isteyen Çinli ve Hintlilerin son dönemde aşırı stratejik davranmaya başladığını aktaran Alphan Manas, “Fabrikasının oturduğu alanı, para temini için bir yıl önce ayrı bir şirket haline getirmişler. O şirketi bankaya ipotek verip kredi almışlar. Çinli şirketin birisi, o arsanın yüzde 51’ini almak üzere. Biz o şirketi alsak bile düşmanca satın alma planı yapmış olacağız.” şeklinde konuştu. Saab'la ilgilenmelerinin asıl sebebinin ağırlıklı olarak marka olduğunu vurgulayan Manas, “Alırsak, bir kısmını elektrikli olarak yapmaya devam ederiz. Saab'da bir elektrikli araba olduğu takdirde piyasada çok güçlü imajınız olur. Benim hedefimde içten yanmalı motor yok. Motor üretmemize de gerek yok.” dedi.

Elektrikli arabalarda şarj makineleri ve pillerin gelişimiyle gidilebilen mesafelerin artacağını söyleyen Manas, şu anda elektrikli arabada kimsenin üstünlüğü olmadığını, ayrıca "Yerli araba ucuz olsun" anlayışına da katılmadığını dile getirdi: “Bakanlarımızda Saab konusunda çok fazla motivasyon görmüyorum. ‘Kendi markamızı yaratalım.’ diyorlar. Türkiye’nin bu saatten sonra bir marka yaratma şansı yok. Rahmi Koç, ‘Türkiye’nin uluslararası oyuncu olabilmesi için yılda 5 milyon araba üretmesi gerekiyor.’ dedi. Renault, Ford ve Tofaş’ın Türkiye’de ürettiği araba sayısı 1 milyon. Biz 50 yıldır araba üretmemişiz, ürettiğimiz arabaya yakıt koymayı unutmuşuz. Sen şimdi dünyada beş araba üreticisinden birisi olacaksın, böyle bir hedef var mı? Mustafa Koç’un ve bakanlarımızın ucuz araba söylemine katılmıyorum. Bu ülkede kimse ucuz araba almak istemiyor, çünkü çok ucuz araba alıp çok pahalı yakıtla çalıştırmak istemezler.”

Reklam
Reklam

Türkiye’de ilk defa hükümetin, dünyadaki gelişmeleri de değerlendirip yol göstermede işadamlarının önüne geçmeye başladığını vurgulayan Alphan Manas, “Bazı değerleri yapmakta geç kaldık, satın alarak güçlenelim. Malezya hükümeti, uluslararası satın alma fonu kurdu. Bu fonla yurtdışındaki şirketleri ve teknoloji alıyorlar. Acıbadem Hastanesi'ni 1,6 milyar dolara aldılar. Mehmet Aydınlar’a kızıyorum, Türkiye Futbol Federasyonu'nda ne işin var? Git başka işler yap, bu kadar büyük marka değeri oluşturmuşsun. Türkiye’de de hükümet bu tür fon oluşturmalı.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz