Manavgat 2014-2023 hazırlık toplantısı

BAKA tarafından 2014-2023 bölge planı hazırlık Toplantısı MATSO Otogar Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından 2014-2023 Bölge Planı hazırlık taoplantısı Manavgat’ta yapıldı. Toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Baka Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, MAGİAD Başkanı Hasan Tüter, belediye başkanları, meslek odası başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Yerel planlar bölgesel plana göre olacak

Reklam
Reklam

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan BAKA Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, katılımcılara bölge planları hakkında bilgi verdi. Bölge planlarının Ulusal kalkınma planlarına uygun olması gerektiğini belirten Özyürek, çevre ve imar gibi çeşitli planlarında bölge planına bağlı olarak yapılacağını ifade etti. Bölge planlarının stratejik bir belge olduğunun altını çizen Özyürek, “Artık, bölge planları yapılacak olan yatırımcılar için referans haline gelecek” şeklinde konuştu.

Kalkınma ajanslarına 2 önemli görev

Alaattin Özyürek Kalkınma ajanslarının önemi konusunda da şu ifadeleri kullandı: “Kalkınma ajnsları 2 konuda oldukça önemli hale geldi. Bir; blged eyatırımla planlanırkan, yatırım ajans yönetim kuruluna sunulacak. Yani burada DSİ yada başka bir kurum yatırım yapacaksa, baraj veya yol gibi, plan ajans yönetim kuruluna sunulacak. İki, 10 gün kadar önce yeni bir teşvik kararnamesi yayınlandı. Buna göre kalkınma ajanslarıda artık teşvik belgesi verebilecek” dedi.

Reklam
Reklam

Bu planlar bir şekilde hazırlanacak

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’da yaptığı konuşmada, merkezi olarak hazırlanan planlara yerel ve bölgesel olarak uyum sağlanamadığı için bölgesel ajanslara ve planlara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kaymakam Emir Osman Bulgurlu; “Görünen o ki, bu plan şu veya bu şekilde hazırlanacak. Şimdi bir burada Manavgat’ın sorunlarını, ihtiyaçlarını ve durumunu ortaya koymazsak, bizim yerimize birileri bunları yapacak. O zaman bizim hiç bir dahlimiz olmayacak. Ama şimdi biz Manavgat’ın durumunu anlatırsak, önerilerimizi, isteklerimizi ve şikayetlerimizi koyarsak planlarda ona göre yer alacak” dedi. Toplantının Manavgat iyi ve kötü olduğu yönlerin ortaya konulması için önemli olduğunu belirten Kaymakam Bulgurlu, BAKA’ya toplantı için teşekkür etti.

Toplantıda BAKA uzmanlarından Lokman Pehlivan’ın yaptığı sunumun ardından katılımcılara anket dağıtıldı ve soru cevap bölümüne geçildi.

Anket formu değişecek

Soruların anket formatına uymadığını belirten MASTOB Başkanı Cengiz Haydar Barut, “Bu eğer daha düzgün bir biçimde anket formatında düzenlenirse ve Manavgat’ta kamu kurumlarına dağıtılırsa çok daha faydalı olur” diye konuştu. Bunun üzerine BAKA Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, bu konuda bir çalışma yaparak yeni anketi en kısa sürede ulaştıracağını belirtti.

Reklam
Reklam

1/100 binlik plan eleştirisi

Kızılot Belediye Başkanı Mustafa keçer, hazırlanan 1/100 binlik planlar hakkında eleştirilerde bulunarak; “Bundan önce 1/25 binlik ve 1/50 binlik planlar hazırlanmalıydı. Şimdi 1/100 bn,ilik planda çok fazla sorun çıkacak” dedi. BAKa uzmanı Loman Pehlivan’da bölgesel planın genel olduğunu ifade ederek, sorunların olmayacağını belirtti.

2050 Vizyon Projesi

MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş’ta hem katılımcılara hemde BAKA uzmanlarına Manavgat 2050 vizyon projesinin son durumu hakkında bilgi verdi. Projede çok ilginç verilere ulaşıldığını kaydeden Boztaş, Manavgat’ta istihdamın yüzde 5’ini sanayi, yüzde 35’ini tarım ve yüzde 60’ının ise turizm sektörünün sağladığını belirtti. Turizm Sektörünün önemli olduğunu ancak çok hassas olduğunu kaydeden Boztaş, “Bunun için tarım sektörünü öne çıkarmalıyız. Bizim araştırmamızda çarpıcı bir sonuç vardı. Manavgat’ta işlenebilir tarımsal arazinin yüzde 2’sinde örtü altı üretim yapılıyor ama bu toplam gelirin yüzde 42’sini sağlıyor. Bu üretim alanı yüzde 10’a çıkarsa gelir yaklaşık olarak 3 milyar dolara çıkacak” dedi. Boztaş, Manavgat’ta kurumların ihracatı bilmediğini, bu yönde çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: