‘Manavgat buluşması beyin fırtınasıdır’

Manavgat Buluşması toplantısında, ilçenin sahip olduğu değerlerin nasıl arttırılacağı bir beyin fırtınası olduğu bildirildi.

Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) tarafından bu sene 3’ncü Manavgat Buluşması Toplantısı Lake & River Side Hotel’de düzenlenecek. Ramazan Bayramı’nın ikinci günü olan 20 Ağustos’ta yapılacak olan toplantıya, aslen Manavgat’lı olupta Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapan, bürokrat, akademisyen ve işadamlarıyla birlikte yaklaşık 3 yüz kişi katılacak.

3’ncü Manavgat Buluşması hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan MASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım Kocabacak, toplantıda Manavgat’ın ekonomiye katkısının nasıl daha fazla arttırılabileceği konusunun arttırılacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Manavgat’ın geleceği

Manavgat Buluşmasının ilçeye yeni fikirler, yeni görüşler kazandırması anlamında önemli olduğunu kaydeden Ali Yıldırım Kocabacak; MASİAD olarak belirledikleri hedeflerine doğru istikrarlı bir şekilde ilerlediklerini kaydetti. Manavgat’ın içinde yetişen çok değerli insanlarla bir araya gelmenin hem Manavgat için, hemde Manavgat’lı müteşebbisler için oldukça yararlı olduğunu altını çizen Kocabacak; “Aslında Manavgat Buluşması, ilçemizin gelişmesi ve zenginleşmesi için yapılan bir beyin fırtınası toplantısıdır. Burada bize ait olan değerli bürokratlarımız, akademisyenlerimiz ve işadamlarımızla ilçemizi nasıl geliştirebileceğimiz, geleceğe nasıl hazırlanacağımız konusunda görüş alışverişinde bulunulacak” dedi.

Fırsatlarla birlikte değerlednireceğiz

Manavgat’ta turizmden başka ön çıkan sektörün olmamasını handikap olarak değerlendiren Ali Yıldırım Kocabacak; “Manavgat Buluşması’nın asıl amaçlarından birisi de dünyada olup bitenleri Manavgat’la buluşturmak. Dünya üzerinde yeni gelişen fırsatları Manavgat’a anlatmak” şeklinde konuştu. Manavgat’ta turizme hem alternatif hemde fırsat olduğunu kaydeden Ali Yıldırım Kocabacak; “Manavgat’ın tarımını nasıl geliştirebiliriz? Manavgat’a ikinci bir lokomotif sektörü nasıl yaratabiliriz? Ve bunuda bir branşlaşmada görüyoruz. Bu branşlaşma nasıl olur şu anda bilemiyorum. Tarımda sadece portakala mı yönelinir, sadece zeytine mi yönelinilir onu şu anda bilemiyorum. Ve bununda burada kalmayıp nasıl ihracata dönüştürülebilir. İhracat MASİAD olarak en önem verdiğimiz konulardan biri. Manavgat’tan ihracat yapacak firmaları geliştirip güçlendirmek. Ve yurtdışı pazarını Manavgat’la buluşturmak. Bütün bunlar buluşmada hem toplu olarak hemde bireysel olarak ayrı ayrı değerlendiriliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Turizm değerlerimizi arka plana attı

1990’lı yıllarla birlikte gelişen turizm sayesinde Manavgat’ta içeriye dönük çok büyük bir zenginleşme olduğunu belirten Kocabacak, bundan dolayı insanların bir çok değeri göz ardı ederek turizme yöneldiğini kaydetti. Turizm sektörünün durumunu ‘nakit’ ve ‘akar’ olarak değerlendiren Kocabacak, “Halbuki Manavgat’ta hemen turizm tesislerinin arkasında çok büyük bir arazi var. Ve biz bu araziyi değerlendiremiyoruz” diye konuştu.

Turizmin alternatifi tarım

Turizmin kırılgan ve naif bir sektör olduğuna işaret eden Kocabacak; “Bizim turizme alternatif üretmemiz lazım. Şu anda bunun için en iyi seçenek tarım. Tarım’da yatırımların arttırılması gerekiyor” dedi. Turizm’de Manavgat’a önderlik eden yol gösteren yatırımcıların Tarım sektörüne de eğilmesini isteyen Kocabacak; “Bizim buradaki esas amacımız turizm, turizmin arka bahçesini oluşturmak ve bununla birlikte kaliteli bir turizm oluşmasını sağlamak. Çok değerli turizmcilerimiz var. Başarılı turizmcilerimiz var. İşlerini çok iyi yapıyorlar. Aynı turizmcilerimize tarım fark ettirmek. Tarımın önemini anlatıp, otelindeki müşteriye bizim burada yetişen portakalı karpuzu, hayvancılık yapan insanlarımızın ürünlerini satmalarıdır. Esas hedef ve hayalimiz her otelin kendine ait bir çiftliğinin, bahçesinin olmasını sağlamak. Kendi çiftliğinin ürünlerini sunması ve Ürünün pazarlanmasında büyük katma değer oluşmasını sağlamasıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Manavgat’lı üretkendir

Manavgat’ın 1985’ler ve 90’lara kadar bir tarım şehri olduğunu ifade eden Kocabacak; “Biz o tarihlerde otelciliği bilmiyorduk. Birkaç müteşebbis geldi ve otel yaptı. Bizim müteşebbis insanımız hemen arkasından onlardan daha modern otel yapmaya başladı. Ve şu anda otel işletmeciliğinde değerli yatırımcılarımız Manavgat’ta dünyaya örnek gösterilen otelleri inşa ettiler. Ve işletmecilerimizde dünya listelerinde yer alıyor.

Tarımda örnek olmalılar

Burada en büyük iş ve sorumluluk bize örnek teşkil edecek müteşebbislerimizden geçiyor. Yani nasıl otelcilikte örnek oldularsa turizmi dünyada belli bir rekabet seviyesine getirdilerse bize bu insanlar tarımda da artık örnek olmalılar. Nasıl örnek olabilirler dersen tarım arazilerimiz bomboş yatıyor. Ben bu işin içindeyim parçalayıp parçalayıp satıyoruz. Burada iş yapan bütün müteşebbis insanların yaptıkları turizm işlerinde önemli artılara sahip. Bu sahip olduklarını tarıma kanalize etmeleri gerekir. Tarımda da bize ve diğer insanlara yatırmcılıkta müteşebbislikte örnek olmaları lazım. Birkaç tane çok değerli otel yatırımcısı tarım hayvancılık ve hobi şeklinde bu sektöre girmeye başladılar. Aslında bunlar örnek olmaya başladı. Birisi hayvancılık yapmaya başladığında görüyoruzki, hemen çevresinde birkaç tane daha hayvan çiftliği kuruluyor.İki tane otelcimizin bahçesi var aynı eşrafta şu anda bahçe arayan müteşebbisler var. Bu insanlar örnek olabilirse, Manavgat halkı çok zekidir. Hemen o örneği kapıp uygulamaya geçecektir” dedi.

Reklam
Reklam

Toprakların yüzde 80’i atıl

Manavgat’ta şu anda tarım için elverişli olan toprakların yaklaşık yüzde 80’inin bomboş atıl vaziyette olduğunu veya çok eksik değerlendirildiğini kaydeden Kocabacak; “Manavgatta örtü altı tarım yüzde 3 civarlarında diye biliyorum. Eğer bu yüzde 40’lara çıkarılabilirse, örtü altı tarım, bütün turizm geliri kadar gelir sağlanabileceği akademisyenlerin raporlarıyla sabit. Manavgat çok büyük bir gelir imkanında daha kavuşacak” dedi.

Örtü altı avantajı var

Örtü altı turizmde yatırım yapılması için 1 dönümden 100 dönüme kadar arazilerin kullanılabileceğini ifade eden Kocabacak; “Tarımın şu andaki durumu çok kötü. Herkes nakite koşuyor, herkes şu andaki akar olarak turizme konuşuyor. Arka bahçemiz bomboş duruyor. Hiçbir tarla sürülüp ekilmiyor. Manavgat iyi tarım yapılabilecek araziler şu anda mevcut. Bu araziler şu anda mevcut. Bölünmüşler var ama aradığınız zamanda en az 100 tane 50 dönüm 100 dönüm hatta daha fazla arazi tek tapuyla bulunabilir. Bölünmüşlere de artık bu yatırımlar yapılıyor. Ki organik tarım için 10 dönümlük bir arazi yetiyor. Seralar 1 dönümden başlayarak yapılabiliyor. Bunu dezavantaj değil aslında avantaj. Her türlü yatırımcı için yer olabildiği anlamına gelir. Ben bu duruma pozitif bakıyorum. Bundan sonra daha fazla bölünmemesi ve korunması gerektiğine inanıyorum. Manavgat’ta tarım sektörüne ciddiyetle eğilinmesi gerekiyor. Bu konuda Manavgat Buluşması toplantısında davetlilere bir sunum yapılacak” dedi

Reklam
Reklam

Sosyo kültürel yaşama büyük katkı

Diğer taraftan Manavgat Buluşması’nın ilçenin sosyo kültürel yaşamına büyük katkı sağladığına dikkat çeken Kocabacak; “Manavgat’a gelenler, kültürel olarak bazı hizmetlerin olup olmadığını soruyorlar. Mesela tiyatro, sinema salonları, şehirde insanların ortak buluşma noktaları gibi. Bütün bunlarla birlikte, Manavgat Buluşması kent kültürünün oluşması içinde değerli bir kaynak oluşturuyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: