Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) tarafından başlatılan Manavgat 2050 Vizyon Projesi kapsamında ilçe ekonomisi mercek altına alındı. MASİAD’da düzenlenen basın toplantısında yapılan çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgi verildi. Toplantıya MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Proje Koordinatörü Ali Ulvi Ulubaş, Sakarya Üniversitesi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Hızıroğlu ve MASİAD yönetim kurlu üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat 2050 Vizyon projesi kapsamında çalışmların aralıksız devam ettiğini ifade ederek, “Bugüne kadar tarım ana başlığında yapılan çalışmalar nihayete erdi ve raporlaştırılma dönemine geçildi.Şimdi de Ekonomi ana başlığına dahil ticaret ve sanayi alt başlığında çalışmalara başlanıldı. Alanda araştırmalar yapılıyor” dedi. Başkan Boztaş bu konuda arama toplantısının 17 Temmuz’da gerçekleştirileceğini ifade etti.
Proje koordinatörü Ali ulvi Ulubaş’ta, projenin çerçevesi için bulunan ana başlıklardan biri olan Ekonomi’nin ticaret ve sanayi alt başlığı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek; “Bu konuda topladığımız veriler belirli bir olguya ulaştı. Bundan sonra sahada çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.
Projenin Ticaret ve Sanayi başlıklarını yürütecek olan Sakarya Üniversitesi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Hızıroğlu ise 2004 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan ilçeler raporuan göre Manavgat’ın Türkiye’nin ilçeleri arasındaki yerinin 65’nci sıra olduğunu ifade ederek, “Manavgat’ta ekonominin dinamikleri ve parametreler diğer ilçelere göre iyi durumda. Biz ticaret ve sanayi bölümünde turizmi bir kenara koyarak çalışmamızı diğer sektör ve işkolları üzerinden yapacağız” dedi. Araştırmada ana hedefin 2050 yılında Manavgat ticaret ve sanayi olarak nerede olacağına yönelik bir projeksiyon yapmak olduğunu kaydeden Yard. Doç. Dr. Hızıroğlu, “Şu ana kadar Manavgat’ta çeşitli iş kollarından 35 sanayi ve ticaret işletmesinin sahip/ortak yada üst düzey yöneticileriyle görüşme yaptık. Hem elimizde bulunan rakamsal veriler, hemde saha çalışmalarımızda Manavgat’ta sanayinin oranı yüzde 5’in altında. Geriye kalansa bir puanlık bir farkla turizm ve tarım arasında paylaşılıyor” dedi.
Turizmin Manavgat ekonomisi için çok büyük ve ciddi bir öneme sahip olduğunu ve bunun rakamlarla da teyit edildiğini kaydeden Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Hızıroğlu, “Ancak turizm çok kırılgan bir yapıya sahip. Bir çok olaydan etkileniyor. Tarım dışında turizme alternatif bir sektörün daha Manavgat’ta olması gerekiyor” diye konuştu.
Manavgat’ta firmaların en büyük sorununun ihracat imkanlarının olmaması olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Hızıroğlu; “Bunun çeşitli sebeleri var. Öncelikle firmalar ihracat konusunda bilgiye sahip değiller. Nasıl ihracat yapılır, nereye yapılır diye. Birde, ihracat demek, risk demektir. Bu riskten kaynaklanan tedirginlik var. Ayrıca, burada üretim sadece turizme endeksli gibi görünüyor. Yani üretilen her şey zaten burada satılıyor. İhracat için gereksinim duyulmuyor” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz