Manavgat Kaymakamı Bulgurlu, “Geçtiğimiz yıl orman işletme müdürlüklerimiz, muhtarlarımız ve köylülerimizle orman yangınlarındaki hassasiyetlerinden dolayı gurur duyduk. Gelecek yıl bu vakitlerde de aynı gururu fazlasıyla duymak istiyorum” dedi.
Manavgat'ta köy muhtarlarına yönelik orman yangınları konusunda bilgilendirme ve istişare toplantısı yapıldı. Kızılot beldesinde bulunan Çenger Beach Otel’de yapılan toplantıya Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, Taşağıl ve Akseki Orman İşletme Müdürleri, Müdür yardımcıları, işletme şefleri ve köy muhtarları katıldı.
Orman yangınlarını çıktıktan sonra söndürmek yerine çıkmaması için gerekli önlemlerin zamanında alınması gerektiğini, yangın çıktıktan sonra söndürmeye çalışmanın çatısı akan bir damın altına damlalar için tepsi koymaya benzediğini belirten Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, "Tepsi koyarak delinen damın akmasını engelleyemeyiz. Önemli olan çatıdaki su akan yerleri tespit ederek kaynağından kesmektir. Her çıkan yangını söndürebiliriz. Önemli olan yangını çıkmadan önlemek ve yangını çıkaracak unsurları ortadan kaldırmaktır. Anız yakılması sonucunda birçok orman yangını çıkıyor. Köylülerimiz hasadı kaldırdıktan sonra anızı yakmak yerine tarlasını sürse, bir çok orman yangını çıkmaz. Ayrıca tarlalarımızda ve tarlaların anında bulunan otluk alanları temizlemekle çıkabilecek olası yangınları da önlemiş oluruz. Unutmamalıyız ki anız yakarak sadece ormanları değil, tarlamızı da yakmış ve verimsizleştirmiş oluruz" dedi.
Son yıllarda ormanlık alanlarda sayısı hızla artan Su toplama havuzlarının orman yangınlarını söndürmede büyük önem taşıdığını vurgulayan Gökçöl, "2008 yılında çıkan orman yangının ardından Antalya'da büyük atılım yaparak 170 adet havuz yapıldı. Orman yangınıyla müdahalede zaman kavramı saat veya dakika değil, an'larla ifade ediliyor. Örneğin Beşkonak civarından çıkan yangında helikopter yangın bölgesine yakın olan havuzdan 3 dakikada bir su aldı. Eğer Köprüçay Irmağı'ndan alacak olsaydı bu süre 20-25 dakikaya çıkacaktı. Bu nedenle su toplama havuzlarının arttırılması gerekir" diye konuştu.
Kaza ve orman yangını gören vatandaşların bu durumu yetkililere haber vermekten kaçınmasına dikkat çeken Gökçöl, vatandaşları en küçük yangında 112 ve 117'yi aramaya çağırdı. Gökçöl, “Vatandaşımız kendisi yangını söndürmeye çalışsın ancak aynı anda yangını haber versin. Böylelikle beklide büyük bir yangını önlemiş olacaktır” dedi.
Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu geçtiğimiz yıl Manavgat’ta büyük orman yangını çıkmadığını, çıkanların da kısa sürede büyümeden kontrol altına alındığını belirterek, "Yangına müdahalede ilk 20 dakika hayati önem taşımaktadır. Geçen yıllardaki eksiklerimiz görerek daha dikkatli ve koordineli bir şekilde çalışmalı, yangınları en az zararla atlatmalıyız. Geçtiğimiz yıl orman işletme müdürlüklerimiz, muhtarlarımız ve köylülerimizle orman yangınlarındaki hassasiyetlerinden dolayı gurur duyduk. Gelecek yıl bu vakitlerde de aynı gururu fazlasıyla duymak istiyorum" dedi.
Konuşmaların ardından toplantıya katılan köy muhtarları söz aldı. Muhtarların büyük bölümü TEDAŞ’ın yüksek gerilim hatlarının bakım ve onarımı yapılmadığı için orman yangınlarının meydana geldiğini, yetkililerin bu konuya hassasiyet göstermeleri gerektiğini dile getirdi.
Taşkesiği köyü muhtarı Hasan Sarıkaya, Kızılağaç bölgesinde bulunan bazı otellerin köyündeki ormanlık alana çöplerini döktüğünü, çöpler içerisinde bulunan cam şişelerin yangına davetiye çıkardığını söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz