Manifaturacılıkla işe başladı, şimdi İskoçya'ya etek ihraç ediyor

Gaziantep'te 38 yıl önce 15 metrekarelik bir dükkânda manifaturacı ve bohçacılara mal satarak ticarete başlayan...

Gaziantep'te 38 yıl önce 15 metrekarelik bir dükkânda manifaturacı ve bohçacılara mal satarak ticarete başlayan Altan kardeşlerin şirketi, şimdi 20 bin metrekarelik tesislerde, Türkiye'nin 81 iline okul kıyafeti satan dev bir firmaya dönüştü.

Aile şirketi olmasına karşın, profesyonel bir ekiple çalışan Altınlar Giyim'in Genel Müdürü Âdem Altan, baba ve amcalarının yıllarca manifaturacılık yaparak başladığı ticaret hayatında kardeşler arasındaki dayanışma sayesinde şuanda 32 milyon TL cirolu bir şirket ile okul kıyafetlerinde Türkiye'nin en büyük firması olduklarını belirtti. Altan, Altınlar Giyim'in bu günlere gelmesinin başarı öyküsünü anlatırken, baba ve amcalarının en kötü günlerde bile birbirine kenetlenmesini başarıyı beraberinde getirdiğini belirtti. Altan, "Bizim ailemizde oturmak yok. İşe başlama saati 06.00'dır. Şansa inanırız ama çalışmayan insanın kapısına da şansın gelmeyeceğini biliriz." dedi.

Reklam
Reklam

EN BÜYÜK SERMAYEMİZ ŞİRKETİMİZİN İTİBARIDIR

Baba ve 4 amcasının yıllarca köy köy dolaşarak kumaş sattığını ifade eden Adem Altan, Altınlar'ın başarı öyküsünü şöyle anlattı: "Büyüklerimiz 1974'den 1980'e kadar bohçacılara ürün satarak ve aynı zamanda manifaturacılık yaparak yılmadan çalıştılar. Ben de çocukluğumda şuanda bazıları yönetici kademesindeki çalışanlarımıza çay, yemek servisi yaptım, kesimhanede iş kestim, ambarda kumaş taşıdım, işin pratiğini işyerimizde öğrendim. İlk dükkânımızı Hacıveli Camii Caddesi'nde açtık. 1988'li yıllarda serbest ticarete geçilmesinin etkisiyle, hızlı bir gelişme sağladık. Çünkü o dönemde çalışan insanlar için canlı bir piyasa vardı. Türkiye'nin çeşitli illerinden getirdiğimiz ürünleri satarken, kendi ürünümüzü üretme kararı verdik ve tesisimizi kurduk. Ardından Gaziler Caddesi'nde büyük bir merkez, daha sonra da şuanda üretim yaptığımız yaklaşık 20 bin metrekarelik kapalı alandan oluşan üretim tesislerimizi açtık. Tüm bu yatırımlarımızın tamamına yakının kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. Bütün bunların yanı sıra Altınlar ismi geride kalan 38 yılda biz yeni nesile kalan en büyük sermayeydi. Sözünün eri, saygınlığı, manevi değerlere gösterilen önemi ve sahip olunan itibarı ile firmamız hem geleneksel hem de modern ve kurumsal bir yapıdadır."

Reklam
Reklam

“MARKA OLUŞTURMA KARARI ALDIK”

Bu safhada bir yandan dışarı açılma, diğer yandan da markalaşma yolunda adımlar atma kararı aldıklarını kaydeden Altan, Gaziantep'te fason üretim yapan firmaların çokluğunun, marka sayısının artmasını engellediğini görünce okul kıyafeti üretiminde markalaşma hedefine kilitlendiklerini vurguladı.

Altan, şöyle devam etti: "Gerek erkek ve çocuk gerek bayan kıyafetinde dev firmalar vardı. Onlarla o şartlarda mücadele ve pazarda pay edinme payımız oldukça zayıftı. Onun için okul kıyafetinde markalaşma kararı aldık. Şuanda ise okul kıyafetinde Türkiye'nin en büyük firmasıyız. Markamız, Türkiye'nin 81 ilindeki mağazalarda ve yurt dışındaki merkezlerde satılıyor. Gaziantep'te ise 11 mağazamızda, Altınlar markasıyla hizmet veriyoruz. Bu arada sürekli yenilenme ve araştırma geliştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir ürünün tasarlanıp, numune yapılıp üretime geçme aşaması 20 günü bulurken, biz bu süreyi bir güne kadar düşürdük. Yani, tasarlanan ürün müşteriden dijital yolla onayı alınıp aynı gün üretime başlanabiliyor. Kendimizi sürekli yenilememiz de pazardaki gücümüze güç katıyor."

Reklam
Reklam

“İSKOÇYA'YA ETEK SATMAK BİZİ HEYACANLANDIRDI”

2006'da başlayan kurumsallaşma ve dışa açılımın meyvesini aldıklarını, ihracata da yöneldiklerini belirten Altınlar Giyim Genel Müdürü Altan, 2005'te 30 bin takım olan yıllık üretim miktarının şuanda 500 bin takıma ulaştığını vurgularken ihracat için de kollarını sıvadıklarını ifade etti.

Altan, "Bunun için yaklaşık 3,5 milyon lira reklam ve tanıtıma para ayırdık. Şu anda kendi tesislerimizde 250 kişi istihdam ediyoruz. Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Mardin'deki iç tedarikçilerimizle, yani bize mal üreten işletmelerle birlikte bu rakam 2 bin 600'e kadar çıkıyor. Altınlar Giyim'in 20 bin metrekarelik üretim tesislerinden çıkan ürünler Nijerya, Togo, Azerbaycan, Irak, Suriye, Lübnan, Kazakistan, Kosova, Özbekistan'ın de aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediliyor. İskoçya'ya bir parti etek gönderdik, bu bizi en çok heyecanlandıran yurt dışı satışımız oldu. Adetsel ve tutarsal olarak çok düşük olan bu satış İskoçlara ekose etek satma düşüncesi ile birlikte bize birçok anlam ifade ediyordu. Bununla birlikte yeni ihracat bağlantıları için girişimlerimiz sürüyor. İngiltere ve Amerika pazarına yönelik çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Bu yıl gelen iç talep nedeniyle ihracata fazla ağırlık veremedik. Çünkü okul kıyafetleri yaklaşık 16 milyon 500 bin öğrenciye hükmeden önemli bir pazar. 2012'de ise ciromuzun yüzde 25'ini ihracatla yapmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hedefleri arasında birkaç yıl içinde Organize Sanayi Bölgesi'nde dev bir tesis kurmanın da bulunduğunu hatırlatan Altan, “Bunu yaparken, ihmal etmediğimiz sosyal projelerimiz ve iyileştirme çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Bilgi yarışmaları, Türkçe olimpiyatları gibi organizasyonlara destek vermenin yanı sıra ihtiyaç sahibi öğrencilere de kıyafet desteği vermeyi sürdürmekteyiz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz