Manisa Çöplüğü İçin Çözüm Arayışları Sürüyor

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, "En kısa zamanda ilimize modern bir katı atık bertaraf tesisin...

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, "En kısa zamanda ilimize modern bir katı atık bertaraf tesisin kazandırılması için gereken neyse yapılacak.'' dedi.

Manisa Merkez'deki şehir çöplüğünde meydana gelen yangının ardından Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Brifing Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, MHP’li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, DSİ 22. Şube Müdürü Bilgin Telek, Orman İşletme Müdürü Yalçın Akın, belediye başkan yardımcıları, defterdarlıktan ve tapudan yetkililer katıldı. 1,5 saat basına kapalı olarak yapılan toplantı sonrasında açıklama yapıldı. Vali Halil İbrahim Daşöz, Merkez'de yaşanan çöplük sorununa artık kalıcı çözüm bulmak istediklerini ve bunun için ilgili kurumların hızlı bir çalışma içerisinde olacağını söyledi. Vali Daşöz, “Daha önceden katı atık bertaraf tesisi olarak tespit edilen Develi Köyü davalık konusu oldu. Dava Danıştay’a kadarg itti. Şimdi Danıştay’dan sonuç bekleniyor. Ancak ne zaman sonç çıkacağı belli değil. Ayrıca çıkan kararın ise nasıl olacağı hakkımızda bir fikrimiz yok. Sonucun hızlandırılması için girişimlerde bulunuldu. Ancak yargının ne zaman karar vereceği belli olmaz. Bizim amacımız alternatif çözüm ile bu soruna köklü çözüm bulmak’’ dedi. Manisa Belediyesi’nin katı atık bertaraf tesisi için merkeze bağlı Uzunburun köyü Sarıçam mevkiinde yeni bir alan bulduğunu kaydeden Vali Daşöz şöyle konuştu: “Sarıçam mevkiinde katı atık bertaraf tesisi için 90 hektarlık bir arazi belediyemiz yaptığı çalışma sonrasında tespit etmiş. Yapılan araştırmada bu arazinin 83 hektarı ormana, 7 hektarının daha kime ait olduğu tespit edilmesi çalışması sürüyor. Belediyemiz buraya Sakarya Pamukova’daki modern katı atık bertaraf tesisi gibi tesis yapmayı hedefliyor. Bu işler belediyenin yasal görevidir. Gerekli yasal prosedürü ve zemini hazırlar. Bizde bu prosedürlerin ilgili müdürlüklerce ve Ankara nezlinde hızlandırılması için gereken neyse yapacağız. 87 hektarlık orman arazisinin tesisin yapımı için belediye tahsisi sağlanacak. ÇED raporunun çıkarılması için hızlı bir çalışma yürütülecek. En kısa zamanda ilimize modern bir katı atık bertaraf tesisin kazandırılması için gereken neyse yapılacak’’

Reklam
Reklam

"MANİSA MİLLETVEKİLLERİYLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMAYA HAZIRIZ"

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, şehrin 42 yıllık çöp soruna çözüm bulunması hususunda gereken neyse yapılacağını vurguladı. Ergün, “Yıllardır vahşi depolama sistemi ile çöp işi götürülmeye çalışılmış. Ama artık günümüz şartlarına cevap vermediği gibi çevre sağlığına da zarar vermeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda Develi köyünde bir yer bulunmuş. Ancak sonra burası davalık olmuş ve Danıştay’dan yıllardır sonuç bekleniyor. Bu bizim bu zamana kadar oyalanmamıza sebep oldu. Belediye olarak geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde zamanlar nezlinde katı atık bertaraf tesisi için yer arayışı içerisine girdik. 9 Eylül Üniversitesi'nin yaptığı araştırma neticesinde merkeze bağlı Uzunburun köyü Sarıçam mevkiinde uygun alan bulundu. Bu alana modern katı atık bertaraf tesisi yapımı için ilgili müdürlüklere girişimlerde bulunduk. Olumlu sonuçlar alındı. Mevcut çöp alanımızın tekrar yanması ile birlikte artık bu konunu ciddiyeti daha da gündeme geldi. Şimdi çalışmalarımızı daha da hızlandırdık. Önümüzdeki aylarda ön fizibilite çalışmasını bitireceğiz. En kısa zamanda da ÇED raporunu almak istiyoruz. Bu konuda siyasilerimizden ve ilgili kurumlarımdan gereken desteği istedik. Biz bu yasal prosedürleri ne kadar kısa zamanda bitirirsek, en kısa zamanda tesisin temelini atarız. Hedefimiz 2012 sonuna kadar gereken çalışmaları bitirmek, 2013 yılının ilk ayında temel atmak’’ dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Ergün, yeni yapılacak katı atık bertaraf tesisi ile çevreye hiçbir zararın verilmeyeceğin ifade ederek, “Tesiste katı atıklar ayrıştırılacak ve geri dönüşümle kazandırılacak. Biogaz ve enerji üretim tesisleri olacak. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bulunduğu bölgeye hiçbir çevresel zarar vermeyecek’’ diye konuştu. Başkan Ergün, katı atık bertaraf tesisinin yapımı konusunda Manisalı milletvekilleriyle işbirliği içinde olmaya hazır olduklarını da belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz