Manisa Emniyetinden Bilişim Suçlarına Karşı Uyarı

Manisa Emniyet Müdürlüğü, bilişim suçlarıyla ilgili dikkatli olmaları konusunda vatandaşları uyardı.İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı...

Manisa Emniyet Müdürlüğü, bilişim suçlarıyla ilgili dikkatli olmaları konusunda vatandaşları uyardı.

İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, değişen ve gelişen teknoloji atmosferinin beraberinde getirdiği sanal dünya içerisindeki yeni suç türleri vatandaşların mağduriyetini artırmakta olduğu kaydedildi. Açıklamada, çok yönlü ele alınması gereken sanal dünyadaki suç hareketlerine yönelik gerekli eğitim ve bilgilendirmeler başta olmak üzere doğru kaynakların doğru yerde kullanılması adına etraflıca bir çalışmanın zaruret haline geldiği bildirildi. Açıklamada, bu bağlamda son zamanlarda sıkça rastladığımız suç türüne dikkat çekecek olursak, iyi niyetle arkadaşına yardımcı olmak isteyen vatandaşımız, bazı sosyal paylaşım siteleri üzerinden arkadaşlarının yardım (kontör, sanal para, oyun karakteri) isteğine kayıtsız kalamayınca yüklü telefon faturaları ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, sosyal paylaşım siteleri üzerinde çeşitli uygulamalar vasıtasıyla, uygulamaya girenlerin profil hesabı şifrelerini ele geçiren dolandırıcıların daha sonra arkadaşı olarak size, cep telefonunuza bir mesaj göndereceğini söyleyerek bu mesajı onaylamanızı istiyor. Gayet samimi olduğunuz ve güvendiğiniz arkadaşınızdan böyle bir talep gelince haklı olarak sizde gelen mesajı kabul ederek, sizden istenen yere gönderiyorsunuz. Mesaja onay verdiğinizde telefon faturanıza doğrudan ücret yansıtılıyor" denildi. Açıklamada ayrıca, şu uyarılarda bulunuldu: "sosyal paylaşım sitelerinde telefon numaranızı isteyen arkadaşlarınıza temkinli yaklaşın arkadaşınızla başka güvenilir yollardan iletişime geçmeden numaranızı kesinlikle vermeyin, karşınızdakinin arkadaşınız değil arkadaşınızın hesabını çalan biri olabileceğini her zaman göz önünde bulundurun. Şifreleriz ad, soyad, ardışık rakam, doğum tarihi gibi sıradan bilgilerden değil, (- $_@ ! & ) { ~ w | / * -^) gibi karakterler ile büyük ve küçük harf ya da harfler arasında farklı rakamlar şeklinde dizinlerden oluşturulmalıdır"

Reklam
Reklam

TANIMADIĞINIZ KİŞİLERİ EKLEMEYİN

Çocukları ve gençleri bilişim suçlarından korumak için çeşitli tavsiyelerde bulunulan açıklamada, şöyle denildi: "Tanımadığınız kişileri sosyal paylaşım sitelerinde arkadaş listenize eklemeyin, yolladıkları dosyaları kabul etmeyin. 'Bu fotoğraf harika, hemen tıkla ve gör, bu resim sizin mi?, forma çekilişine hak kazandınız' gibi davetlere kesinlikle itibar etmeyin. İnternette olduğu gibi cep telefonunuza gelen 'Tebrikler saat kazandınız. Hemen .... numaralı telefonu arayın, PayMo’dan 35 TL karşılığı ürün hizmeti almak için bu mesajı evet veya onay yazarak 3 dakika içinde cevaplayınız' gibi mesajlara kesinlikle itibar etmeyiniz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz