Manisa İl Sağlık Müdürü Murat Türkyılmaz:

Havaların serinlemesi ve okulların açılması nedeniyle salgın hastalıkların çoğalabileceğine işaret eden Manisa İl Sağlık Müdürü...

Havaların serinlemesi ve okulların açılması nedeniyle salgın hastalıkların çoğalabileceğine işaret eden Manisa İl Sağlık Müdürü Murat Türkyılmaz bazı uyarılarda bulundu.

Grip virüsünün genellikle solunum yoluyla insana bulaştığını belirten Manisa İl Sağlık Müdürü Murat Türkyılmaz, "Hastalığın yayılmasındaki en önemli faktörler hapşırma veya öksürme esnasında içe kapanmamak, mendil kullanmamak, öpüşmek, sık tokalaşmak ve iyi yıkanmayan ellerdir. Ortak temas noktalarına dokunmak da gribin yayılması üzerinde son derece etkili görünüyor. Kapı kolları, butonlar, telefon ahizesi gibi yerlere dokunduktan sonra ellerimizi yüzümüze, burnumuza, gözlerimize sürmek mikropların daha çabuk bulaşmasına neden oluyor. Bu gibi durumlarda ellerimizi sık sık yıkamak gerekiyor. Ayrıca kapalı ortamlarda fazla vakit geçirmek de gribe yakalanma riskini arttırıyor. Bu yüzden uzun süre kapalı kalınan ortam ya havalandırılmalı ya da açık havaya çıkılmalı." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"GRİPTE ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ"

Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanışın bulunduğunu sözlerine ekleyen Türkyılmaz ",Ancak antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili oldukları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar. Üstelik zararlı etkilere de sahip olabilirler. Solunum sistemimiz, bünyesinde yararlı bakterileri de barındırıyor. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler ise zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli olan bu bakterileri yok edebiliyor. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza kolaylıkla girebiliyor ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla, antibiyotikler hiçbir zaman hekim önerisi olmadan alınmamalı." dedi.

GRİP AŞISI NE ZAMAN VE KİMLERE YAPILMALI

Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerektiğinin altını çizen Türkyılmaz, "Aşının etkisinin ortaya çıkması için aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman sonbahar, özellikle de Eylül ve Ekim ayları. Aşı, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkese yapılabilir. Ayrıca, 38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde, aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması gerekiyor." diye kaydetti. Türkyılmaz ayrıca risk grubundaki vatandaşları uyararak, "65 yaş ve üstündeki kişiler, özellikle huzurevinde kalanlar, Kronik hastalığı olanlar, kalp damar sistemi hastaları, akciğer, karaciğer ve böbrek hastaları, romatizma hastaları, diyabet hastaları ve endokrin sisteme ait hastalıkları olanlar, gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyenler mutlaka grip aşısı yaptırması gerekiyor." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: