Manisa Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Manisa iftar ve imsak vakti...

Manisa Ramazan imsakiyesi belli oldu. Manisa imsak vakti ve iftar saatleri ne zaman? İşte Ramazan ayı boyunca Manisa imsakiyesi ile ilgili tüm bilgiler... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

11 ayın sultanı ramazan ayı geldi. İlk sahura 26 Mayıs'ı 27 Mayıs'a bağlayan gece kalkıldı. Müslüman alemi için en önemli aylardan biri olan Ramazan ayı için Türkiye'nin 81 ili hazırlıklarını tamamladı. Ramazan’ın ilk orucu için niyet eden Manisa iftar ve sahur vakitleri ne zaman?

Mübarek Ramazan ayı boyunca oruç tutulacak, dualar edilecek, sahura kalkılacak. 2017 Ramazan ayında Manisa ilk sahuruna 26 Mayıs cumayı 27 Mayıs cumartesiye bağlayan gece saat 03:57'de kalktı. Manisa ilk iftarını ise 27 Mayıs cumartesi günü saat 20.33'de yapacak. Diyanet sahur vakti ve iftar saatlerine göre Türkiye'de yaşayanlar bu yıl 17 saati aşkın süre oruçlu tutacak. En kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak ve iftar her gün biraz daha ileri gidecek. Haziran ayı yılın en uzun gündüzünü (21 Haziran 2017) içinde barındırdığı için en uzun orucun tutulacağı gün olacak.

Reklam
Reklam

MANİSA İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

Reklam
Reklam

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

SULTAN CAMİİ'NDE İBADET

Kanuni Sultan Süleyman sancak beyi olarak Manisa’da görev yaptığı dönemde annesi Hafsa Sultan’da yanında bulunmaktadır. Sultan Süleyman İstanbul’a gidip tahta oturunca Mimar Acem Ali’yi cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret ve hankahtan meydana gelen bir külliye inşa etmesi için görevlendirmiştir. 1522 yılında tamamlanan bu yapılara daha sonra dar-üş şifa ve çifte hamam ilave edilmiştir.

Reklam
Reklam

MANİSA'NIN MEŞHUR YEMEKLERİ
Ramazan ayı boyunca sofralara şenlik ve bereket gelecek. Her yöreye ait yemekler Ramazan sofralarını süsleyecek. En meşhur yemeklerini sofralarından eksik etmeyecek 81 il içerisinde Manisa kebabını, simit ekmeğini, alaşehir kapamasını, mantar tatlısını, kabaklı pidesini, şekerli pidesini sofrasından eksik etmeyecek.

MANİSA İFTAR SOFRASI: MANİSA KEBABI
Malzemeler:
500 gram kuşbaşı doğranmış et
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
2 adet yeşil biber
7 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
4 dilim kaşar
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
İlk adımda bohça kebabının iç harcını hazırlamak için geniş bir tavayı ocağa alıp kızdırın ve 500 gram kuşbaşı doğranmış eti kızgın tavaya atın. Etler suyunu salıp çekene kadar etleri kısık ateşte pişirin. Daha sonra içine doğranmış 1 adet soğanı, 2 adet biberi ve 1 adet domatesi ekleyin ve 8-10 dakika daha pişirin. Ardından karışıma 7 yemek kaşığı bezelyeyi, tuz, karabiber ve pulbiberi de ilave edip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.

Reklam
Reklam

İkinci adımda krep hazırlamak için; derin bir kapta un hariç diğer malzemelerin hepsini karıştırıp çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Ardından 1,5 su bardağı unu azar azar ilave edip tekrar çırpın. Daha sonra krep tavasının tabanını sıvıyağla çok az yağlayın ve tavayı kızdırın. Sonra krep hamurundan yarım kepçe tavaya döküp eşit bir şekilde yayın. Orta ateşte arkalı önlü olarak krepleri pişirin.

Krepleri de hazırladıktan sonra beşamel sos yapımına geçin. Küçük bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını alıp eritin. Üzerine 1,5 yemek kaşığı unu ilave edin ve 2 dakika kavurun. Sonra sürekli karıştırarak 1,5 su bardağı sütü azar azar ekleyin. Beşamel sos koyu kıvama gelene kadar kısık ateşte birkaç dakika kaynatın. Kıvamını alan sosa tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.

Son adımda krepleri çok geniş olmayan cam kaseye serin. İçine 3 yemek kaşığı kadar önceden hazırladığınız etli harçtan koyun ve kasenin kenarındaki fazlalıkları kapatarak krepe bohça şeklini verin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine kaseyi hızlı bir şekilde ters olarak çevirin. Sırayla bütün kreplere aynı işlemi yapın. Sonra bohçaların üzerine beşamel sos dökün ve üzerilerine birer dilim kaşar koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bohçaların üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Reklam
Reklam

İFTARI EN GENÇ VE EN ERKEN AÇACAK İLLER

Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgiye göre, Türkiye'de orucunu en erken Hakkarililer, en geç ise Edirneliler açacak. Astronomik hesaplarla belirlenen imsak ve iftar vakitlerine göre, ülkede iftar sofrasına en geç Edirne'de yaşayanlar oturacak Hakkari'de imsak saat 02.58'te, iftar ise 19.25'te gerçekleşecek. Edirne'de ise saat 03.41'de başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 20.45'te açılacak. Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 80 dakika olacak. Bir anlamda Hakkari'deki vatandaşlar teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirne'de yaşayanlar iftar sofrasına oturacak. Erken iftar yapılacak illerde Hakkari'yi Van, Iğdır, Şırnak ve Ağrı, geç oruç açılacak illerde ise Edirne'yi Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir takip edecek. 03.59’da yapılacak ilk sahur sonrası ilk iftar da 20.33’te yapılacak. Ramazanda oruç tutarken sağlığımıza da düşünmeli, tıka basa yemek yerine hafif öğünleri tercih etmeliyiz.

İFTARDA NE YEMELİ?
Ramazanda oruç tutarken sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Uzun süren açlık sonrası birden yüklendiğimiz bedenimizin dengesi bozulabilir. Bu kapsamda yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlamak en doğrusu. Çorbanın yanında etli veya etsiz sebze yemeği yemeği, bir dilim börek ya da hamur işi bir kase yoğurt yenebilir. Ağır bir tatlı yerine meyve yemek şeker ihtiyacının karşılanmasında daha doğrudur. Ana öğün olarak ızgara et, tavuk, balık veya sote edilmiş et yenilebilir.

Reklam
Reklam

İlk iftarda vücut uzun süre açlık çektiği için kan şekeri dengesi bozuluyor. Bu yüzden kan şekerinin bir anda yükselmemesi için iftarda bir anda yemek yemek yerine belli aralıklarla besinler yenmelidir. Posalı, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler tercih edilmelidir. Yapılan yanlışlardan biri de birde çok su içmek. Bir anda fazla su içmek mideyi doldurmakta ve mide kasları açısından zararlı olmakta. Bol bol su içmek Ramazanda mutlaka olması gereken bir durum fakat bunu da yiyeceklerde olduğu gibi belli aralıklarla yapmak gerekiyor. Ayrıca iftar sofralarının vazgeçilmezi şerbetli tatlılar yerine de meyve tercih etmek sağlık açısından önerilenler arasında.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: