Manisa Tso'da 'pazarlama Ve Markalaşma İnovasyonları' Semineri

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından oda üyelerine "Pazarlama ve Markalaşma İnovasyonları" konulu seminer...

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından oda üyelerine "Pazarlama ve Markalaşma İnovasyonları" konulu seminer verildi.

MTSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen seminere MTSO Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, Ege Bölge Yönetim Danışmanı Memet Özkan ve oda üyeleri katıldı. Her işletmenin amacının ayakta durabilmek olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Coşkun, "Pazarda varolabilmek, kısacası yaşabilmek için kar elde etmektir. Bu da rekabeti doğurur. Günümüzde rekabet her sektörde çıkabileceği en uç noktaya ulaşmıştır. Daha yukarılara çıkabilmek için ise artık farklılaşmak gerekmektedir. Çünkü bir ürününü nasıl imal ederseniz edin, pazara nasıl sunarsanız sunun o ürün tanınır ve ilgi görmeye başlarsa ürünün taklitlerini piyasada hemen yanı başınızda bulabilirsiniz. Rekabet öyle küçük bir çerceve değil, küreselleşme nedeni ile tüm dünyada yaşanmaktadır. Ben burada pazarlaşma ve markalaşma konusunda teknik detaylara girecek değilim. Birazdan uzman arkadaşımız hepimizi bilgilendirecek. Ancak size iki farklı örnek vermek istiyorum; bakın el dokuması Hereke halılarımızın Çin'de makinelerde dokunarak hatta etiketlerinde bile 'Made İn Hereke' yazısının basılıp Hereke'de yapılmış gibi tüm dünyaya satılmaya başladı. Ülkemizde Blediye Kanunu ile Hereke Belediyesi'nin kapatılmasını fırsat bilen Çin kurduğu Hereke Sanayi Bölgesi ile Hereke ismini de resmileştirdiğinden ördükleri halıların üzerinide yasal bir şekilde 'Made İn Hereke' yazıp dünya halı pazarını ne yazıkki ele geçirdi. Neden Çin'e kaptırdik peki. Gerekli markalaşmayı sağlayamadığımız için." dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin henüz markalaşmanın önemini kavrayamadığını kaydeden Coşkun şöyle konuştu: "Ülkemizde tam anlamıyla operasyonel altyapısı tamam 13 bin marka varken bize benzer ekonomilerde bu sayı 40'la 60 bin arasındadır. Yani daha 4-5 misli büyüme kapasitemiz var. Bu yüzden farkındalık yaratmak, piyasada kalıcı olmak isteyen işletmeler, günümüz şartlaında markalaşmak zorundadır.

Türkiye çok genç ve büyüyen bir ekonomi keşfedilecek bir çok alan var. Örneğin dört kişiden birnin internette alışveriş yağtığını göz önüne alarak tüketiciler için çok büyük kolaylık olan online alışveriş sektöründe de markalaşmanızı sağlayabiliriz."

Ekonomik olarak büyüyen bir ülkede yaşadığımızı belirten Ege Bölge Yönetim Danışmanı Mehmet Özkan, "Ekonomik olarak büyüyen bir ülkeyiz, ama bütün dünya satış pazarlamaya geçiyor. İnivasyon son derece önemli bir unsur olan ve gündeme gelmiş vaziyetindedir. Elimizde hem Türk iş dünyasında hemde dünyadaki çok sayıda örnekle var. Bizler iyi örnekler almak zorundayız. Türk iş dünyasında neler olmuş, biz bunladan neler öğrenebiliriz ve bu öğrendiklerimizi nasıl uygulayabiliriz. Başarıyı ve başarısızlığı tartışacağız. Ama asıl unsurumuzda pazarlama ve inovasyon, bunları işleyeceğiz. İnovasyon yeni bir ürün keşfetmek ve yebi bir buluş elde emek etmek, inovasyon dediğimiz olay az zaman da daha yoğun değerler üretebileceğimiz olaydır. " diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: