Manisa Ziraat Mühendisleri Odası: Gediz ovasındaki zarar karşılanmalı

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, Gediz Nehri'nin yol açtığı taşkınlar sonucu tarım arazilerinde...

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, Gediz Nehri'nin yol açtığı taşkınlar sonucu tarım arazilerinde meydana gelen zararların devlet tarafından karşılanmasını talep etti. Demran, yaptığı açıklamada Demirköprü Barajı'nda su seviyesinin aşırı yükselmesi sebebiyle kapakların açıldığını, bunun sonucunda Gediz Nehri’nin taşkınlar oluşturduğunu belirtti.

Gediz ovasında yüzlerce dekar buğday ve mısır ekili alan ile üzüm bağlarının su altında kaldığını aktaran Demran, 20 Nisan 2012'den bu yana devam eden taşkın sonucu buğday ve mısırlarda boğulma ve çürümeler sebebiyle ekili alanların tahrip olduğunu belirtti. Bağlarda ise suyun yer yer asmaların tel seviyesinin üstüne çıktığını dile getiren Demran, bu alanlarda asıl zararın sular çekildikten sonra ortaya çıkacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de Gediz Nehri'nin taşması sonucu çiftçilerin uğradığı zararın tazmin edilmesini talep etti. Meydana gelen su taşkını sebebiyle yöre çiftçisinin perişan olduğunu savunan Özel, “Yapılan incelemelere göre tarlalardaki sular birkaç gün içerisinde boşaltılmazsa çiftçimizin mağduriyeti daha da büyüyecektir. Bu nedenle yaşanan mağduriyetin giderilmesi için gerekli bütün çalışmaların başlatılması yönünde yetkilileri göreve davet ediyor ve çiftçimizin zararının karşılanması için çalışmaların bir an önce hızlanmasını diliyorum.” dedi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise Gediz Nehri'nin yol açtığı taşkınların önlenmesi için nehir yatağının ıslah edilmesi ve kenarlarında setler oluşturularak revize edilmesi gerektiğini söyledi. Aşırı yağışlar sebebiyle Demirköprü Barajı'ndan su salınması sonucu Manisa, Salihli ve Turgutlu'daki ovaların su altında kaldığını dile getiren Sorman, yağışlardan sonra Demirköprü Barajı'ndan mecburen su salınmak zorunda kalındığını bildirdi. Sorman, taşkın sebebiyle hububat eken çiftçinin emeğinin boşa gittiğini, üzüm bağları için de büyük risk söz konusu olduğunu kaydetti. Çiftçinin zararının büyük olduğunu vurgulayan Sorman, “Yeni ekim yapılan mısır tarları, hububat ekinleri sular içerisinde. Çiftçi borçlarının faizleri çıkarılarak ertelenmesi, yeni ekimler için de kredi desteği sağlanması gerekiyor. Üzüm bağlarında da su içinde kalacağı süreye bağlı olarak zirai hastalık ortaya çıkabilir ya da bağların kuruması noktasına kadar gidebilir.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: