Manisa Ziraat Odası Başkanı Sorman: "Yaş Üzümde Kalıntılı Ürün Yurt Dışına Gönderilmemeli"

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, üzüm üreticisini kalıntıya karşı uyararak, "Yaş üzüm ihracatında kalıntılı malların yurt dışına gönderilmemesi gerekmektedir"

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, üzüm üreticisini kalıntıya karşı uyararak, "Yaş üzüm ihracatında kalıntılı malların yurt dışına gönderilmemesi gerekmektedir" dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Sorman, bu yıl yaş üzüm ihracatında azalmanın söz konusu olduğunu belirtti.

Sorman, şunları kaydetti:

"Basından takip ettiğimiz kadarıyla bazı ülkelere gönderilen ürünlerde kalıntıya rastlandığı söylenmektedir. Kalıntılı malların yurt dışına gönderilmemesi gerekmektedir. Bazı ihracatçılarımız herhalde fiyat avantajını kullanmak için üreticiye ilaç atıldıktan sonra erken dönemde hasat yaptırıyor. Bu konudaki denetimler sıklaştırılmalı."

Reklam
Reklam

Çiftçileri erken hasat yapmama konusunda da uyaran Sorman, "Çoğu ihracatçımız, üreticilerden sözleşmeli şekilde ürünler almaktadır. Bu sözleşmeli tarım yapılan yerlerde iyi tarım uygulamasına tabi olan bağlardan ihracat yapılması gerekmektedir. Ülke ekonomisine zarar vermemek için, gerek çiftçilerimiz gerekse ihracatçılarımız bu hususa dikkat etmeleri gerekir. En son ilaç kullanıldıktan sonra en az 15 ile 20 gün ara verilmesi gerekmekte ve daha sonra hasat yapılmalıdır. Erken hasat yapıldığı takdirde üzümde kalıntı söz konusu olabilmektedir" dedi.

Muhabir: Turgay Duyar / Binnaz Ersoy

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz