Manisa'da Alternatif Ürün Çileğin Üretimi Yıllık 12 Bin 500 Tona Çıktı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, çilek üretiminin özellikle son yıllarda önemli...

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, çilek üretiminin özellikle son yıllarda önemli gelişme gösterdiğini bildirdi. Çileğin çiftçinin işgücünü en iyi değerlendirdiği ürün haline geldiğini belirten Çebi, Manisa'da üretim yıllık 12 bin 500 tona çıkarken ihracatın bin 750 ton olduğunu kaydetti. Üreticinin daha önce 10 dekarlık arazide tütün ekip sağladığı geliri, şimdi 1 dekarlık arazide çilekten çıkardığını ifade etti.

İl Müdürü Çebi, "Küçük alanlardan yüksek gelir elde edilmesi, kırsalda bulunan köylerimiz için önemli bir geçim kaynağı oluyor. Birim alandan elde edilen gelirin fazla olması, küçük alanların en verimli şekilde değerlendirilmesi ve bütün aile fertlerinin işgücünün üretime katkısı nedeniyle ilimizde çilek üretimi her geçen gün artıyor. Özellikle Köprübaşı ve Kula ilçeleri ile merkez Osmancalı köyünde yoğunlaşan çilek üretiminin gelişimi, bir ilçemizin ve köylerimizin kaderini değiştirmiş durumda. Köprübaşı'nda işgücünün devamlı göç vermesi, son yıllarda çilek üretiminin gelişmesiyle beraber tersine dönmeye başlamış olup diğer ilçelerden işgücü alma noktasına gelmiştir." dedi.

Reklam
Reklam

Çilek üretiminin sayısal verilerine de değinen Hasan Çebi, "Yaklaşık 5 bin 500 dekar alanda yapılmakta olan üretimden 12 bin 500 ton verim alındı. Bu durum, ilimiz ekonomisine çok büyük katkı sağlamakla birlikte ihracat potansiyelini de arttırmıştır. İhraç ettiğimiz çilek miktarı yıldan yıla değişmekle birlikte 2012 yılında bin 750 ton civarındadır. Bu durum, o yılın verimine göre değişmektedir. Çilek üretimimizle birim alandan dekar başına 3 ile 5 ton arasında verim elde edilmektedir. Çileklerimizin günlük fiyatlandırılması komisyon tarafından yapılır." diye konuştu.

Hibe desteklemelerine de değinen Çebi, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak çilek üretimine çok büyük önem vermekteyiz. İlimizin yüksek kesimleri, özellikle küçük alanlar ve kırsal alanda yaşayan vatandaşımızın işgücü yoğunluğu nedeniyle bu alanları değerlendirmek amacıyla çilek fidesine destekleme yapıyoruz. İl Özel İdaresi kanalıyla yıllık ortalama 300 bin çilek fidesi dağıtıyoruz. Bölgede çilek yetiştiriciliğini artırmak amacı ile 2012 yılına kadar yüzde 100 hibe desteğiyle dağıtmış olduğumuz fideleri, 2012 yılı itibariyle yüzde 50 hibe desteğiyle dağıtmaktayız." dedi.

Reklam
Reklam

Çileğin çok iyi bir alternatif ürün olduğuna değinen Çebi, "Yapmış olduğumuz bu çalışmalar, tütüne alternatif ürün geliştirme programı çerçevesindedir. Ürün tercihlerini çilekten yana kullanan çiftçilerimiz, tütüne istinaden daha fazla verim elde etmişlerdir. Tütünden 10 dekarda elde edecekleri verim, çilekten 1 dekarda elde edecekleri verime eşdeğerdir." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: