Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Gelişen Manisa’nın artık toplu ulaşımda raylı sisteme geçmesi gerekiyor. Hafif metro gibi yer altı ve yer üstünden giderek kent merkezindeki trafiği rahatlatacak projelerin hayata geçirilme zamanı geldi. Hatta geç bile kalıyoruz.” dedi.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), TEB KOBİ Akademi çatısı altında ‘TEB Kamu Buluşmaları’ adıyla yerel yönetim bilgilendirme toplantısı düzenledi. Büyükşehir yasası kapsamında yerel yönetimleri yakından ilgilendiren yeni gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantı, Kültür Merkezi Lale Salonu’nda düzenlendi. TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcıları Mimar Azmi Açıkdil, Mümin Deniz, Nursel Ustamehmetoğlu, Tamer Çipiloğlu, Funda Solak ile Manisa Belediyesi birim müdürleri ve personeli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, toplantıları yerel yönetimlerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediklerini belirterek, “TEB KOBİ Akademi'nin başarısı sınırları aştı ve Dünya Bankası'nın bir kuruluşu olan IFC'nin tüm dünyaya örnek gösterdiği finansal olmayan beş projeden biri oldu. Şimdi TEB KOBİ Akademi'deki bu bilgi birikimimizi ve tecrübemizi yeni bir alana taşıyoruz. Tarım sektörü paydaşları ile bir araya gelerek başlattığımız buluşmaları, ülkemizin gelişiminde önemli bir rol üstlenen yerel yönetimler ve yöneticileri ile sürdürüyoruz. 2008 yılında TEB Kamu Finansmanı uygulamasını hayata geçiren ilk özel bankalardan biriyiz. Şimdi finansman desteğimize TEB Kamu Buluşmaları ile danışmanlık hizmetini de ekliyoruz. Bursa ve İzmir’de gerçekleştirdiğimiz TEB Kamu Buluşmaları’nı şimdi de Manisa’da gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
“ADIMLARIMIZI SAĞLAM ATTIK”
TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’un ardından söz alan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, göreve geldikten bu yana geçen süre içerisinde Manisa Belediyesi’nin mali durumunu kontrol altına aldıklarını; dünü değerlendirerek yarına hazırlandıklarını belirterek şöyle konuştu, “Bildiğiniz üzere Manisa Belediyesi, 6360 sayılı kanun uyarınca büyükşehir olan iller arasındaki yerini almıştır. Kâğıt üzerinde gerçekleşen bu dönüşüm, 2014 yılındaki ilk yerel seçimlerin ardından yürürlüğe girecek ve Manisa Büyükşehir Belediyesi fiili olarak çalışmalarına başlayacak. Elbette Manisa gibi stratejik önemi olan bir il için oldukça kritik bir sürece girdik. Ege Bölgesi’nin sanayisi ve tarımı ile öne çıkan illeri arasında yer almasına rağmen, yıllardır beklediği atılımı yakalayamayan Manisa’nın belki de kaderini değiştirecek bir dönüşümü birlikte yaşayacağız. Manisa Belediyesi olarak bu dönüşüm ile ilgili görüş ve önerilerimizi değişik platformlarda, çeşitli zamanlarda gündeme getirdik. Bu dönüşümün zamanını, metodunu ve kapsamını tartışmaya açtık. Hatta dönüşümün demokrasi gereği halka sorularak yapılması gerektiğini, en azından kurulacak belediyelerin isimleri gibi bazı niteliklerinin halka sorulması gerektiğini dile getirdik. Gelinen noktada eksi ve artısıyla tasarı kesinleşti ve Manisa yıllardır hak ettiği büyükşehir statüsüne kavuşmuş oldu. Bir ucundan bir ucuna araçla ulaşım mesafesi üç saati bulan kentimiz artık büyükşehir olarak anılmaya başladı. Biz de Manisa Belediyesi olarak adımlarımızı büyükşehre göre atmaya başladık. Aslında göreve geldiğimiz ilk günden beri kendi ayakları üzerinde duran bir belediye oluşturarak Manisa Belediyesi’ni büyükşehir olmaya hazırladık. Özellikle mali yapımıza çeki düzen vererek 65 milyon TL’den aldığımız bütçe gelir rakamını bugün 160 milyon TL seviyelerine taşıdık ve her yıl bütçe gerçekleşme rekoru kırdık. Bugün Manisa Belesiyesi’nin İller Bankası’ndaki kredibilitesi 500 milyon TL seviyesine ulaştı. Bu demektir ki Manisa Belediyesi’nin bugünü de yarını da umut, güven veriyor. Bu başarıyı yakaladığımız için ekip olarak mutlu ve gururluyuz”
“MANİSA’NIN İKİ ÖNEMLİ SORUNUN ÇÖZÜYORUZ”
Konuşmasında Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte yıllardır bekleyen sorunlarının çözüme kavuşacağına inandıklarını belirten Başkan Ergün, katı atık ve atık su arıtma gibi acil çözüme kavuşturulması gereken çevresel konulara yönelik önemli mesafe kat ettiklerini ifade etti. Başkan Ergün şöyle konuştu, “Büyükşehrin özellikle Manisa iline katkısının çok olacağına inanlardanım. Manisa’nın yıllardır ötelenmiş önemli problemleri bulunuyor. Bu problemlerin başında da katı atık ve atık su arıtma gibi çevresel konular bulunuyor. Biz Manisa Belediyesi olarak bu iki önemli sorunu çözüme kavuşturmak için önemli mesafe kat ettik ve ihale aşamasına geldik. Basından bizi takip edenlerin bildiği üzere geçtiğimiz 15 gün içerisinde Ankara’da ilgili bakanlıklar düzeyinde yaptığımız görüşmelerde 30 milyon TL’lik atık su arıtma tesisi yatırımının kredibilitesi Sayın Bakanımız tarafından açıklandı. Bu süreç 30 yıl geri ödemeli ve faizsiz olmak suretiyle direkt bakanlık olarak yapılacak. Bunun sözünü aldık. Ayrıca Manisa’nın 40 yıldır sorunu olan katı atık ayrıştırma tesislerine yönelik Manisa’nın tüm milletvekilleri ile Ankara’daki ziyaretimizdeki görüşmede de yatırımın yüzde 50’si oranında, bu da yaklaşık 25 milyon TL’ye tekabül ediyor, kredi sağlanacağı; bunun üzerine belli bir bedel hibe kredinin de verilebileceğini sözünü aldık. Önümüzdeki süreçte bunları inşallah yılbaşına kadar hayata geçirerek, bitirme noktasına geleceğimize inanıyorum”
“TOPLU ULAŞIMDA HAFİF RAYLI SİSTEM ŞART”
Önemli projelerin devamı için büyükşehrin bütçesinin göz ardı edilemeyeceğini de belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, gelişen Manisa’nın toplu ulaşımda raylı sisteme geçmesi gerektiğini vurguladı. Raylı sistemin kent merkeziyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Başkan Ergün, “Bizler eminiz ki projelerin devamı için büyükşehrin bütçesi önemli olacak. Aslında bunun gibi önemli finansman ihtiyacı olan meselelerimiz var. Örneğin gelişen Manisa’nın artık toplu ulaşımda raylı sisteme geçmesi gerekiyor. Hafif metro gibi yer altı ve yer üstünden giderek kent merkezindeki trafiği rahatlatacak projelerin hayata geçirilme zamanı geldi. Hatta geç bile kalıyoruz. Elbette raylı sistemin kent merkeziyle sınırlı kalmaması, İzmir örneğinde olduğu gibi ilçelerin de bu ağa katılması için önemli finansman kaynakları kullanılacak. İşte tam da burada büyükşehrin dev bütçesinin önemini, dolayısıyla büyükşehir olmanın ayrıcalığını kavramış olacağız. Özetle, dev bütçesiyle ve iller bankasından gelen payın artmasıyla projelerde hareket kabiliyetinin yükselmesi, sadece hizmet etmeyi arzulayan bizleri cezbediyor” dedi.
Konuşmasını Manisa Belediyesi’nin büyük düşündüğünü ve dolayısıyla büyük finansmanlara ihtiyaç duyduğunu belirterek sonlandıran Başkan Ergün, “Eminim bundan sonra finans sektörüyle daha sık bir araya geleceğiz. Çünkü biz büyük düşünüyoruz ve büyük yatırımlar da büyük finansmanlara ihtiyaç duyuyor. Bu anlamda Türkiye ekonomisine böyle katkılar vermenin gayretinde içerisinde olmasından dolayı Türkiye adına, yerel yönetimlere finansman araçlarının nasıl daha verimli kullanabileceği noktasındaki bu toplantılar dolayısıyla da Manisamız ve halkımız adına TEB çalışanlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün konuşmasının ardından Kamu Hukuku Uzmanı Erkan Karaarslan, 6360 sayılı Kanun sonrasında Türk belediye sisteminde nelerin değişeceği, değişime yönelik nasıl bir çalışma içerisine girilmesi gerektiğini içeren bir konuşma yaptı. Karaarslan, Kamu Hukuku, Kamu Muhasebesi, Yerel Yönetimler Mevzuatı, Kamu İhale Mevzuatı gibi konularda bilgi verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz