Manisa'da Tütün Alımına Başlandı

MANİSA (AA) - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede 2013 yılı ürünü tütün alımlarına başlandığını açıkladı.

MANİSA - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede 2013 yılı ürünü tütün alımlarına başlandığını açıkladı. Okur, tütün alımının yapıldığı kapalı pazaryerini ziyaret ederek üreticilerle görüştü. İlçede tütün alımlarına başlandığını, üreticilerin koliler içine koydukları tütünleri traktörlerle ilçeye getirdiklerini anlatan Okur, tütünlerin burada ilgili firma tarafından teslim alındığını belirtti. Tütün baş fiyatının 12 lira 20 kuruş olarak açıklandığını kaydeden Okur, şöyle konuştu: "İlçemizde bu yıl 20 bin dekar alanda tütün üretimi yapıldı. Birkaç yıl öncesine kadar tütün üretimi azalmıştı. Ancak tütün üretiminde büyük bir değişim yaşanıyor. Kota uygulaması kalktı. Üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden önce avans şeklinde almaya başladı. Tütünün fiyatı da arttı. Dünya’da tütün stokları kalmadı. Bu nedenle tütüncülük yeniden canlandı. İlçemizde bu yıl yaklaşık 2 bin çiftçi tütün ekti. Gelecek yıl üretimin daha artması bekleniyor.” 10 yıl önce ilçedeki tütün ekim alanının 120 bin dekar civarında olduğunu hatırlatan Okur, üretim alanının 2003’te 105 bin, 2006’da 75 bin, 2009’da 26 bin, 2012 yılında ise 20 bin dekara düştüğünü ancak bu yıl bir hareketlilik başladığını bildirdi. Saruhanlı’da tütün alımı yapan firmalardan Türkiye Tütünleri A.Ş. Ege Bölge Sorumlusu Tevfik Vural ise sözleşmeli üretim sistemi kapsamında anlaşma yaptıkları üreticilerin tütünlerini almaya başladıklarını söyledi. Ürünün fiyatının kalitesine göre 11 ile 12 lira 20 kuruş arasında değiştiğini ifade eden Vural, Saruhanlı bölgesinde yetişen tütünlerin genellikle kaliteli olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: