Manisa'dan 800 Ton Alabalık Ihraç Ediliyor

Manisa Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da üretilen 950 ton alabalığın 800 tonunun ihraç edildiği belirtti.

Manisa Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da üretilen 950 ton alabalığın 800 tonunun ihraç edildiği belirtti.

Su Ürünleri yetiştiriciliği, avcılığı ve denetimleri kapsamında 2013 yılı çalışmaları hakkında bilgi veren Çebi, karada ve baraj göllerinde faaliyet gösteren 22 ruhsatlı su ürünleri işletmesi bulunduğunu, bu işletmelerin 3 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Şu anda bu işletmelerde yapılan bin tonluk üretimin büyük çoğunluğunu alabalığın oluşturduğuna işaret eden Çebi, "Manisa'da yaklaşık 950 ton civarında alabalık üretimimiz mevcut olup, bunun 800 tonu işlenerek yurt dışına ihraç edilmektedir. İlimizde üretimi gerçekleştirilen bir diğer balık çeşidi de sazandır. Kafeste Sazan yetiştiriciliği Türkiye'de ilk defa Demirköprü Barajı'nda başlamıştır. Şu anda ülkemizde 100 ton/yıl üretimi ile kafeste sazan üretiminin yüzde 25'i ilimizde gerçekleşmektedir. Genelde işletmelerin ortak tercihi alabalıkta 250-300 gram, sazan balığında ise 2,5-3 kilogram arası boylama yapılmakta ve böylece pazara sunulmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-283 aile balık ile geçiniyor-

Manisa'daki 4 baraj gölünde faaliyet gösteren 6 su ürünleri kooperatifine üye olan 283 ailenin geçimlerini su ürünleri avcılığından sağladığını ifade eden Çebi, ailelerin 1 Haziran-1 Mart tarihleri arası avcılıkla geçindiğini, bu süre içerisinde yaklaşık 200 ton balık yakalayıp pazara sunduklarını açıkladı.

İlde avlak sahası 4 baraj gölü olduğunu, buralardan avlanmaların yapıldığını anlatan Çebi, balık işletmelerini rutin olarak kontrol ederek, avlanma sezonu dışında kaçak avlanmayı önleme amacıyla da kontrollerin sürdürüldüğünü belirtti.

Sektörle ilgili üretilen balıkların işlenmesi için sıkıntıların olduğunu vurgulayan Çebi, "Manisa'daki en önemli sorun balık işleme tesisinin olmayışı" dedi.

Çebi, "Bunun için de girişimcilerle beraber sürekli irtibat halindeyiz. İşletmecilerimizi ve kooperatiflerimizi kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde balık işleme tesisi kurmaları yönünde yatırım yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

2012 yılı itibariyle balıkçılık sektörüne desteklerin devam ettiğini söyleyen Çebi, kilogram başına verdikleri desteklerle Manisa'da 11 tesise 870 ton balık üretimine 550 bin lira destekleme ödemesi yaptıklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Turgay Duyar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: