İSTANBUL (İHA) - Tedavi edilmeyen ayak ve tırnak mantar hastalıklarının kötü görünüme neden olmanın yanı sıra vücudun diğer bölgelerinde de mantar hastalıklarına yol açabileceğini ifade eden uzmanlar, daha da önemlisi, tırnak mantarının ciddi ve hastanede tedavi gerektiren bakteriyel enfeksiyonlara dahi neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Koltuk altları veya kasıklar gibi cildin kıvrım yaptığı bölgelerde ve ayaklarda kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık, kötü koku ile ortaya çıkan mantar hastalıklarının yanısıra tırnaklarda beyaz-sarı renk değişikliği, kalınlaşma ve kırılma ile kendini gösteren tırnak mantar hastalığı da oldukça yaygın olarak görülüyor.
Mantarların deride, tırnakların altında çoğalan, ancak mikroskop ile görülebilen küçük organizmalar olduklarını ve bütün çevremizde, özellikle de ayakkabı ve terliklerde, havlularda, bahçede, evde, genel kullanıma açık duşlar, jimnastik salonları, yüzme havuzlarının basamakları, otel halıları gibi ortamlarda bulunduklarını bildiren uzmanlar, tüm mantar hastalıklarının oldukça bulaşıcı olduklarını ve kolaylıkla yayılabildiklerini belirtiyor. Ayak ve tırnak mantar hastalıklarının tedavi edilmediklerinde vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabileceğini, yakınlarınıza bulaşabileceğini veya vücudunuzda bakterilere bağlı daha ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğini bildiren uzmanlar, ayak ve tırnak mantarının nasıl bulaştığı konusunda da ayrıntılı bilgiler veriyor.
KİŞİSEL EŞYALARINIZI BAŞKALARININ KULLANMASINA İZİN VERMEYİN Uzmanlara göre, mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi var. Bu nedenle sıcak iklimler onlar için mükemmel bir ortam sağlıyor. Havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları ve yatılı okullar gibi ortak kullanım alanlarının yanı sıra ortak kullanılan havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyalar, mantarların çoğalması ve bulaşması için çok uygun. Ayrıca pişikler, ayakkabı vurması, su, deterjan, sentetik giysi ve çoraplara bağlı tahrişler de ayaklarda mantar hastalığı gelişmesi için uygun zemin hazırlıyor. Ayak mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tırnaklara bulaşabiliyor. Tırnak mantarı genellikle basit bir yaralanma ile başlıyor. Söz gelimi el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi veya dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması nedeniyle yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay oluyor.
Uzmanların verdikleri bilgiye göre, ayak mantar hastalığı, ayak parmakları arasında kaşınan ve acıyan deri ile kendini gösteriyor. Ayak derisi soyuluyor ve yüzey açık hale geliyor. Mantar bulaşmış kısımlar ya da ara bölgeler genellikle beyaz renkli ve sulantılı oluyor. Ayaklar sıklıkla terliyor ve kokuyor.
Tırnak mantar hastalıklarının genellikle el ya da ayağın bir ya da iki tırnağında başladığını, daha sonra bütün tırnaklara yayılabildiğini belirten uzmanlar, hastalığın erken dönemlerinde normal sağlıklı pembe renk kayboldukça tırnağın dış köşesinin hafif sarılaştığını ifade ediyor. Hastalık yayıldıkça da tırnak sertleşiyor ve şekil değiştiriyor. Hastalıklı, yani mantarlı doku zayıflıyor ve kolaylıkla kırılıyor. Tüm tırnak dokunulmaya karşı hassaslaşıyor ve ayakkabı hatta çorap giymek bile hastaya acı veriyor. Tırnak gevşeyebiliyor ve deriden ayrılabiliyor, hatta düşebiliyor. Tırnakları kesmenin ve tırnak cilası sürmenin işe yaramayacağını bildiren uzmanlar, hastalığı yenmenin tek yolunun tıbbi yardım almak olduğunu vurguluyor.
PARMAK ARALARINIZI TEMİZ VE KURU TUTUN
Ayak ve tırnak mantar hastalığını nasıl önleyebileceğinize gelince; uzmanlar, el ve ayakların, özellikle de parmak aralarının sürekli temiz ve kuru tutulması için çaba gösterilmesini öneriyor. Sentetik ya da yün çoraplar yerine yüzde 100 pamuklu çorap giyilmesini ve çorapların sık sık değiştirilip yıkanmasını tavsiye eden uzmanlar, ayakkabı, terlik, havlu ve bornozların kimseyle ortak kullanılmaması, ortaklaşa kullanılan duş ve soyunma odalarında ise çıplak ayakla dolaşılmaması gerektiğini belirtiyor.
Eğer bir mantar hastalığı kapmışsanız hemen doktorunuza başvurmanız gerektiğini belirten uzmanlar, sorunu gözardı etmenin sadece her şeyi daha da kötüleştireceğini ve çok uzun sürecek tedavilere yol açacağını bildiriyor. Tedavi edilmeyen ayak ve tırnak mantar hastalıklarının kötü görünüme neden olmanın yanı sıra vücudunuzun diğer bölgelerinde de mantar hastalıklarına yol açabileceğini ifade eden uzmanlar, daha da önemlisi, tırnak mantarının ciddi ve hastanede tedavi gerektiren bakteriyel enfeksiyonlara dahi neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar, ayrıca doktorunuzun yazacağı ilacı kullanırken yu noktalara da dikkat çekiyor: "İlacınızı doktorunuzun önerdiği gibi, her gün düzenli kullanın ve sabırlı olun. Tedavi, zarar görmüş tırnağı iyileştirmeyecektir, mantarı ortadan kaldırıp, alttan gelecek tırnağın sağlıklı çıkmasını sağlayacaktır. Tırnağınız iyileşmiyor gibi görünse de, doktorunuzun yazdığı ilacı kullanmaya devam edin ve bitirin. Tırnaklar çok yavaş uzar ve sağlıklı yeni bir tırnağın çıkması birkaç ay alabilir. Tırnağın dip kısmında bir miktar yeni sağlıklı tırnak gördüğünüzde, tedavinin işe yaradığından emin olabilirsiniz. Doktorunuzun belirttiği zamanda kontrole gitmeyi ihmal etmeyin. Zira tedavinizin yararlı olup olmadığını ancak doktorunuz söyleyebilir. Unutmayın ki tam olarak tedavi edilmediğinde ayak ve tırnak mantarı tekrar ortaya çıkabilir".