''mantar'' Mevsimi Geldi, Tırnaklarınızı Koruyun

Yaz mevsiminde daha sıklıkla karşılaşılan tırnak mantarının önemli bir sağlık sorunu, bunun yanı sıra tırnağın...

Yaz mevsiminde daha sıklıkla karşılaşılan tırnak mantarının önemli bir sağlık sorunu, bunun yanı sıra tırnağın görüntüsünü de bozması nedeniyle kozmetik bir sorun olduğu bildirildi.

Mantarların hem ciltte hem de tırnakta oluşabildiğini belirten Adana, Mersin ve İskenderun'da faaliyet gösteren Podomania Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Podiatrist Nazli Ekici, ''Havuz mevsimi ve toplu, kalabalık spor salonları mantarın en yoğun bulaştığı yerlerdir. Mantar çok üreyen bir bakteridir ve vücudumuzda yaşar. Nemin ve terin yoğun olduğu bölgemizdeki iklim şartlarından dolayı da bu sorunla sıkça karşılaşılabilir'' uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Ekici, tırnak mantarının ciltteki mantar rahatsızlığından bulaşabildiği gibi kalitesiz çoraplardan da kaynaklanabildiğini vurgulayarak, ''Ayağı terleten kalitesiz çoraplar mantara yol açabilir. İnce ve polyester çorapların sağlıklı olduğu söylenemez. Daha çok pamuk içeren, gümüş iyonlu iplerden ve bambu ipinden yapılan çoraplar tercih edilmeli. Çok yoğun, kapalı ayakkabıların da kullanılması mantara yol açabilir. Her gün kullanılan ayakkabı ciltteki mantarı tetikler'' dedi.

Tırnağın şeklini ve görüntüsünü bozan, bazı durumlarda ise kokuya sebep olan tırnak mantarının sıklıkla deri mantarının tırnağa bulaşmasıyla ortaya çıktığını Ekici, ''Bu bulaşma doğrudan yayılım yoluyla olabileceği gibi, mantarlı bölgenin kaşınması yoluyla el tırnağına, oradan da başka yerlere bulaşabilir'' diye konuştu.

Ekici, mantarlı tırnağın uç kısımlarının çatladığını veya kalınlaştığını, bazen de tırnağın uç kısımlarından un gibi dökülmelerin olduğunu ifade ederek, ''Tırnak mantarı, ayrıca tırnak üzerinde farklı biçim ve renklerde çizgilenme, renk değişiklikleri ve tabaka halinde kalkmaya sebep olabilir'' dedi.

Reklam
Reklam

Tırnak mantarı tedavisi için merkezlerinde tırnak üzerindeki kalınlaşan tabakanın cihazlar yardımıyla temizlendiğini, ardından özel losyonlarla tedavinin desteklendiğini ifade eden Ekici, ''Mantarın hızla geçmesi beklenemez. Mantar, çok zor iyileşen bir bakteridir. Hastanın sürekli yapacağı uygulamalar ve ayağını temiz tutması da mantarla tırnağın iyileşmesinde çok önemli'' dedi.

Asıl problemin tırnağın altındaki yatakta olduğunu ifade eden Ekici, ''Bu tırnak olduğu sürece alttaki mantar ilerler. Bundan dolayı biz kullandığımız ilaç ve losyonların oraya ulaşması için tırnağı inceltip temizleyerek hava, ışık almasını ve kullanılan losyonun nüfus etmesini sağlıyoruz. Ayrıca, kişinin kişisel bakımına da özen göstermesi tedavide önemli bir unsur. Ayaklar yıkandığı zaman parmak aralarına kadar iyice kurulanması sağlanmalı'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: