Mantar toplarken ayı saldırısına uğrayan köylü iyileşiyor

Ankara'nın Kazan ilçesinde mantar toplarken ayı saldırısına uğrayan Selahattin Aybidan'ın tedavisi evinde devam ediyor. <br/>Kazan'a...

Ankara'nın Kazan ilçesinde mantar toplarken ayı saldırısına uğrayan Selahattin Aybidan'ın tedavisi evinde devam ediyor.
Kazan'a bağlı Örencik köyünde çiftçilik yapan Aybidan köyden mantar toplamak için çıktığı ormanlık arazide ayı saldırısına uğramıştı. Aybidan, mantar toplamak isterken otlar yüzünden göremediği ayı ile 1 metreden karşılaştığını panikle koşmaya başlayınca da ayının kendisini kovaladığını ifade etti.
Aybidan, ayıyla karşılaşmasını ve saldırı anını şöyle anlattı: "Kovalamaca sonucu ayı beni yakalayınca elimdeki sopa ile ona vurmaya başladım. Ayı bacağımdan pençelerini geçirdi, sonra da beni ısırdı. O sırada kendimi kaybettim. Kendime geldiğimde ayının uzaklaşmış olduğunu gördüm." şeklinde konuştu.
Arazide sesini kimseye duyuramadığını ifade eden Aybidan, elindeki sopaya dayanarak traktöre ulaşıp köye gelmeyi başardığını belirtti. Yıllardır arazide çalıştığını ve avcılık yaptığını hatırlatan Aybidan, "Daha önce bizim buralarda ayı olmazdı. Kurt, domuz gibi hayvanlarla arazide karşılaşırdık ancak ayı ile karşılaşmazdık." dedi. 2-3 yıldır köylülerin Kazan bölgesinde ayı görmeye başladıklarını vurgulayan Aybidan ayıların kendi köylerine dahi gelerek yiyecek aradığını ifade etti. Aybidan kendisine saldıran ayının tam yetişkin bir ayı olmadığını 1.5 yaşlarında olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
Aybidan'ı ziyarete gelen köylüler ise bölgeye Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından üremeleri amacıyla ayıların bırakıldıklarını duyduklarını söyleyerek, son yıllarda ayıların bu bölgede görüldüklerini ifade etti. Olayın meydana geldiği yerde kekik toplayan köylü kadınlar ise ayı saldırısından korkmadıklarını söylediler.

Reklam
Reklam

"Arazi ve kamplarda ayı ile karşılaşanlar ne yapmalı?"
Ülkemizde yaşayan tek tür olan boz ayı ile karşılaşma ihtimali varsa biber gazi spreyi taşınılabilir. Boz ayı ile karşılaşıldığında ani hareketlerden kaçınılmalı ve kaçmaya çalışılmamalıdır. Zira ayılar kaçan nesneleri av olarak görürler. Eğer ayı saldırısına uğrarsanız cenin pozisyonda yere yatmak ve ellerle enseyi kapatarak başı korumak ve ölü taklidi yapmak ayının bir süre sonra uzaklaşmasını sağlayabilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz