Mantar Üreticileri KDV Oranının Düşürülmesini Istiyor

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nde üç gün süren IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi sona erdi. Mantar...

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nde üç gün süren IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi sona erdi. Mantar alanında uzman bilimadamları, bakanlık yetkilileri, üreticile ve sektör temsilcilerinin katıldığı kongrede, 36 sözlü bildiri ve 39 poster sunuldu. Çağrılı konuşmacılar mantar yetiştiriciliği, üretici problemleri ve truffle konularında panel düzenledi. Kültür mantarcılığı, mantar üreticilerinin desteklenmesi, tanıtım, akaryakıt, ruhsat ve izinler, ar-ge ve kredi imkânları gibi çeşitli konular değerlendirildi.

Reklam
Reklam

Kongrenin sonuç bildirgesinde ise kültür mantarcılığı üretiminde kullanılan komposttaki KDV oranının yüzde 18’den 8’e indirilmesi, Vergi Usul Kanunu’nda kültür mantarcılığı sektörüyle ilgili düzenlemelerin yapılması, mantar üreticilerinin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne alınması ve gerekli desteklerden yararlandırılması istendi. Ayrıca kompost yapıların geliştirilmesinin yanında farklı kompostların araştırılması için özellikle meyve suyu, sebze işleme ve orman atıklarının değerlendirilmesi yönünde çalışmalara önem verilmesi gerektiği kaydedilen sonuç bildirgesinde, “Türkiye Mantarları” adı altında ülkeyi temsil edecek bir renkli atlas (compendium) hazırlanması, sektöre kalifiye eleman sağlayacak üniversitelerde mantarcılık programlarının tekrar açılması ve bu alana yönelik öğretim alanlarının yetiştirilmesi gerektiğine yer verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: