Mantar yine zehirledi

İstanbul'da mantardan zehirlenen 12 kişi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Mantar zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılanlardan 1 kadın ise hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, pikniğe giden üç ayrı aileye mensup toplam 12 kişi, arazide buldukları mantarları yedikten sonra zehirlendi. Mide bulantısı ve yüksek ateş şikayetleri ile çevre hastanelere başvuran şahıslar, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi.

Hastaların durumu ile ilgili açıklama yapan Acil Dahiliye Sorumlusu Prof. Dr. Kerim Güler, son zamanlarda mantardan zehirlenme vakalarında artış görüldüğünü belirterek, "Hastalardan öğrendiğimize göre, ormanlık alanlardan toplanan mantarlar zehirlenmelere neden oluyor. Zamanında müdahale edilmesi sonucu hastalar iyileşti. Eğer zamanında müdahale edilmeseydi ya karaciğerlerini değiştirmek zorunda kalacak, ya da kendilerini kaybedecektik" dedi.

Reklam
Reklam

Kerim Güler, daha önce karaciğer değiştirdiklerini ifade ederek, vatandaşları, her mantarı yememeleri konusunda uyararak, "Belediye zabıtalarının, pazarlarda satılan mantarlara izin vermemeleri gerekmektedir. Aldığımız bilgilere göre, ormanlık alanlarda toplanan mantarlar pazarlarda satılmaktadır. Bunun önüne geçilmesi lazım. Yoksa mantar zehirlenmelerinde önemli artışlar görülecektir" diye konuştu.

Müşahede altında İHA mikrofonlarına konuşan Mehmet Taştekin, "Hafta sonu gittiğimiz ormanlık arazide topladığımız çeşitli mantarları yedik. Akşam kusma ve yüksek ateşten dolayı hastaneye gittik. Daha önce de bu mantarları yemiştik. Sanırım yediğimiz bazı mantarlar bizi zehirledi. Tavsiyemiz kimsenin bu mantarları yememesi. Çünkü bundan dolayı ölümler gerçekleştiğini öğrendik" dedi. Mehmet Taştekin, eşi Ünzile ile kızı Esin Taştekin'in sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Mantardan zehirlenenler arasında bulunan Mehmet Özgül ise, Silivri'de mantar toplayan birçok aile gördüğünü ve bu ailelerin, topladıkları mantarları yurtdışına sattığını önü sürdü. Bu mantarlardan yediği için zehirlendiğini savunan Özgül, kendisiyle birlikte tedavi gören eşi Fatma Özgül ve torunu Barış Özgül'ün sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Zehirlenenler arasında bulunan Mustafa Erdi, Ramazan Erdi, Hüseyin Erdi ve Huriye Erdi'nin, diyaliz makinesinde tedavi gördüğü öğrenildi. Öte yandan, mantar zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan ve kimliği açıklanmayan 1 kadının da hayatını kaybettiği öğrenildi.

Anahtar Kelimeler: