Mantar zehirlenmelerine dikkat

KAYSERİ (İHA) - Ülke genelinde özellikle yaz aylarında artış gösteren mantar zehirlenmelerinin bazen ölümle sonuçlandığı bildirildi.

Özellikle bahar aylarında mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde artış gözlendiğine dikkati çeken Kayseri İbni Sina Tıp Merkezi dahiliye uzmanı Dr. Alper Ata, hastanelere yapılan başvurularda, yabani bitki zehirlenmelerinin önemli yer tuttuğunu söyledi.

Yanlış şekilde toplanan ve tüketilen mantarların ölümlere yol açtığına dikkat çeken Dr. Alper Ata, "Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda vatandaşların önemli bölümü yanlış ve kalıplaşmış bazı inanışlar doğrultusunda hareket ediyor. Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilirlerini zehirlilerden ayırmak oldukça zordur. Zehirli mantarı kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Kulaktan dolma yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla, mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Hatta yanlış inanışlar doğrultusunda toplanan ve tüketilen mantarlar ölümlere neden olmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine 'Amanita Muscarina' ve 'Amanita Phalloides' adı verilen 2 cins zehirli mantarın yol açtığını ifade eden Ata, özellikle Amanita Muscarina cins mantarın çok zehirli olmasından dolayı yüksek ısıda pişirilse bile zehrini kaybetmediğini ve yenildiği takdirde 3 saat içinde zehirlenme belirtilerinin başlayacağını söyledi.