Posof Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Alper Yener, vatandaşların mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ ya da pişirilerek yenmesi sonucunda ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelere sebep olabileceğini belirtti.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde mantarların artmasıyla birlikte zehirlenmelerin görülebileceğine dikkati çeken Yener, şu ifadeleri kullandı:
"Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat, bazılarında ise 6 saat sonra ortaya çıkabilir. 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme de ise, bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir."
Zehirlenme durumlarında vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi-ne bilgi vermeleri gerektiğini ifade eden Yener, mantarlarla alakalı olarak halk arasında, "zararı olmaz" gibi söylentilere de itibar edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Alper Turgut / Günay Nuh
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz