Mantar zehirlenmesinde organ nakli hayat kurtardı

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi'nde, mantar zehirlenmesi sonucu karaciğerleri işlevsiz hale gelen 5 yaşındaki Abdullah Demir ile 16 yaşındaki Tuğçe Korkmaz'a babalarından alınan karaciğer parçası başarılı bir operasyonla nakledildi.

Kütahya'da yediği mantardan zehirlenerek Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi'ne kaldırılan ve buradan da İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Abdullah Demir, Organ Nakli Merkezi'nde babası Gökhan Demir'in (26) karaciğeriyle şifa buldu. Doğadan topladıkları mantardan zehirlenen minik Abdullah'ın ambulans helikopterle Eskişehir'den kliniklerine gönderildiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kılıç, "Abdullah bize geldiğinde durumu çok ağırdı. Annesi de aynı mantardan yemiş ancak onun durumu çok ciddi değildi. Kadavradan organ bulmak için acil çağrı yaptık. Ancak kadavra çıkmayınca babasından nakil yapmaya karar verdik. 24 saat içinde gerekli tetkikler yapıldı. Testler de olumlu çıkınca babadan nakil yaptık. Şu anda her ikisinin de durumu iyi" dedi.

Reklam
Reklam

Ödemiş'te yedikleri mantardan zehirlenen Tuğçe Korkmaz'da da karaciğer yetmezliğinin geliştiğini belirten Doç. Dr. Kılıç, "Tuğçe hastanemize geldiğinde durumu çok ağırdı ve bilinç kaybı oluşmuştu. Komayla birlikte ileri derecede karaciğer yetmezliği oluştu. Bunun üzerine acil nakile karar verildi. Babası Asım Korkmaz (41) gönüllü olunca hemen gerekli testler yapıldı ve nakile karar verildi. Her ikisinin de durumu iyiye gidiyor" diye konuştu.

Kliniklerinde mantar zehirlenmesine bağlı 4 kişinin de tedavisinin sürdüğünü ifade eden Doç. Dr. Kılıç, "Denizli'den gelen Yusuf Cengiz (4) ile Atilla Akça (16) ve Nazar Akça'nın (3) tedavileri devam ediyor. Şu anda durumları iyi. Umarız nakile gerek kalmayacak" dedi.

Dağdan toplanan yabani mantarların zehirli olması durumunda bir tanesinin bile insanı öldürebileceğini söyleyen Doç. Dr. Kılıç, "Kusma, ishalle başlayan şikayetler ileri derecede karaciğer yetmezliğine dönüşüyor. Hastaların karaciğer ve böbrek fonksiyonları giderek bozuluyor. Böbrek yetmezliğinde diyaliz şansı var. Ancak karaciğer için tek çözüm organ nakli. Zamanında müdahale edilmediği taktirde yüzde 90 oranında hasta kaybediliyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kliniklerinde yılbaşından bu yana 60'ı canlıdan olmak üzere toplam 80 karaciğer naklinin gerçekleştirildiğini açıklayan Doç. Dr. Kılıç, "Şu andaki toplam karaciğer nakli sayımız 600'e ulaştı. Ege Üniversitesi canlı vericili karaciğer nakillerinde Avrupa'nın en çok nakil yapan merkezi durumunda" dedi.