Mantarlar hakkında doğru sanılan yanlışlar

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, doğada yetişen mantarların zehirli olup olmadığının anlaşılamayacağını, bu yüzden kültür mantarları dışında mantar tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş tarafından yapılan açıklamada, beslenmede sıkça kullanılan yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besin değerine sahip olduğunun sanıldığı, oysa mantarın besin değerinin etle aynı olmadığı belirtildi. Kültür mantarları dışında, kesinlikle türü bilinmeyen mantarların yenilmemesini isteyen Dr. Erdoğan Taş, bu mantarların öldürücü olabileceği uyarısında bulundu. Zehirli mantarların yenilmesine bağlı olarak; kardiyovesküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliğinin görülebileceğini, böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını isteyen Dr. Taş, satın alınacak mantarların ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihlerine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Toplumda mantarlarla ilgili doğru olarak bilinen yanlışları da açıklayan Dr. Taş, "Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır, sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehirini ortadan kaldırır, pişirilen mantarın zehiri kaybolur, mantar yoğurt ile yenilirse zehirlemez, kurutulmuş mantar, çayırda yetişen mantar zehirlemez, koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir, salyangozlar zehirli mantarı yemez ve ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez gibi yanlışlar doğru olarak bilinir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamak mümkün değildir" dedi.

Anahtar Kelimeler: