Türk mutfağında pilavın çok özel bir yeri vardır. İri taneli buğdaygillerden olan pirinç ve bulgurdan ya da şehriye ve kuskus gibi makarna çeşitlerinden yapılan pilav, sofralarımızın vazgeçilmez yemeğidir. Anadolu'da bulgur daha çok yetişir ama pilav denince akla en çok pirinç gelir. Osmanlı'dan beri çok değişik pişirme yöntemleri ve çok çeşitli malzemelerle yapılan pilavlar, besleyici, doyurucu ve görünüşüyle göz dolduran, sofraları zenginleştiren yemeklerdir. Mantarlı pilav da şık bir sunumla, misafirlerinize ikram edeceğiniz harika bir pilav çeşidi.
2 su bardağı pirinç
1 büyük kuru soğan
500 gr. mantar
2 adet havuç
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2,5-3 su bardağı su ya da et suyu
Tuz
Yarım limonun suyu
1 büyük kase su
( 8 Kişilik - 40 dakika)
İki bardak pirinci, bol suyla yıkayıp süzülmeye bırakın. Mantarları yıkayıp, temizledikten sonra ince ince dilimleyin. Yarım limonun suyunu sıktığınız bir kase suya koyun, bekletin. İki adet havucu yıkayıp kabuklarını soyun ve rendeleyin.
Pilavı pişireceğiniz tencereye tereyağını ve zeytinyağını koyup ısıtın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı yağda kavurun. Rendelenmiş havuçları da soğana ekleyerek kavurma işlemine devam edin. Limonlu suda beklemekte olan ince doğranmış mantarları da iyice süzüp soğan ve havuçlara ekleyin. Karıştırarak kavurmaya devam ederken, hem mantarlar hem de havuçlar sularını salacak.
Sebzeler sularını tamamen çekmeden pirinçleri ekleyin, kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaf bir görüntü aldığında 2,5 bardak su ya da et suyunu ve tuzunu ekleyerek, şöyle bir karıştırıp tencerenin kapağını yarım kapatın.
Pilavın suyu kaynamaya başladığında ocağı en kısık ayara getirip, tencerenin kapağını da tam olarak kapatın. 10 dakika kadar sonra pilavınızı kontrol edin. Bu aşamada pirinçler suyu çekmiş fakat diri kalmışlarsa, yarım bardak daha su ekleyebilirsiniz. Pilav suyunu tamamen çekip göz göz olduğunda üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın.
Mantar ve havuç gibi çok su salan sebzeleri sotelerken, ocak yüksek ateş ayarında ve tencerenin kapağı da açık olmalıdır. Böylece saldıkları su daha çabuk buharlaşır ve sebzelerin haşlanmadan kavrulmaları sağlanır. Mantarlar yıkanıp doğrandıktan sonra, çok çabuk kararırlar ve pilavınızın rengini de bozarlar. Kullanma sırası gelene kadar limonlu suda bekletirseniz kararmasının önüne geçebilirsiniz. Bu pilavı dilerseniz mantarları haşlayıp, ayrıca pişen pilavla karıştırarak da yapabilirsiniz. Ama o zaman mantarın besin değeri kaybolur. Bu şekilde pişirdiğinizde, mantarların lezzeti de pirince geçecektir.