Manuel Reçeteler Eczaneler Tarafından Karşılanmayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), manuel reçetelerin eczaneler tarafından kesinlikle karşılanmayacağını bildirdi. Her hekimin alması gereken 'SGK...

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), manuel reçetelerin eczaneler tarafından kesinlikle karşılanmayacağını bildirdi. Her hekimin alması gereken 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi'nin ise 24 bin 12 hekim tarafından alınmadığı belirtildi.

SGK tarafından yapılan açıklamada, e-reçete uygulamasının Sağlık Bakanlığı ile yapılan koordineli çalışmalar neticesinde 1 Temmuz 2012 tarihinde ülke çapında uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı. 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi' ile yalnızca e-reçete yazılmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Hekimler medeczane.sgk.gov.tr/doktor web uygulaması üzerinden muayene ettikleri hastanın TC Kimlik Numaralarını girerek, hastanın e-raporlarını (ilaç raporlarını), Raporlu ve raporsuz ilaçlarını, BT-MR tetkik sonuçlarına ait raporlarını, Reçeteye yazmış olduğu ilaca ait bilgileri görebilmektedir." denildi.

Reklam
Reklam

Yapılan e-reçete analiz çalışmalarında 24 bin 12 hekimin halen manuel reçete yazmasına rağmen 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi' almadığının vurgulandığı açıklamada, 39 bin 208 hekimin 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi' almasına karşın reçetelerin tamamını hala manuel olarak yazdıklarına dikkat çekildi.

Bazı hekimlerin ise 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi'ni almasına karşın yazdıkları reçetelerin büyük çoğunluğunu hala manuel reçete olduğu ve çok az miktarda e-reçete yazdıklarının tespit edildiğinin anlatıldığı açıklamada, "Hekimler tarafından yazılan reçetelerin, 01.07.2012 tarihinden itibaren e-reçete olarak yazılması esastır. 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi'ni almış olan hekimlerin manuel reçete düzenleyebilmeleri için; Kurumumuza ait MEDULA sisteminin çalışmaması, Sağlık hizmet sunucusu bilgi işlem siteminin çalışmaması, Aile hekimliği bilgi işlem sisteminin çalışmaması gerekmektedir. 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi' almamış olan hekimlerin ya da şifre almış olmasına karşın e- reçete yazmayan hekimlerin (Sağlık Bakanlığı 1. Basamak Sağlık Tesislerinde, Kit-Belediye-Bakanlık 1. Basamak Sağlık Tesislerinde, Özel 1.Basamak Sağlık Tesislerinde, İşyeri Hekimliklerinde, Kurum Hekimliklerinde ve Üniversite 1. Basamak Sağlık Tesislerinde görev yapan hekimler hariç olmak) 01.01.2013 tarihi itibariyle yazmış oldukları manuel reçeteler eczaneler tarafından kesinlikle karşılanmayacaktır. Hekimler tarafından hastaya verilen sağlık hizmetlerinin, Kuruma fatura edilmesine izin verilmeyecektir. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı 'SGK Kurumsal Hekim Şifresi' almamış olan hekimlerin medeczane.sgk.gov.tr/doktor web uygulamasından 'SGK Kurumsal Hekim Şifre'lerini almaları, bilgi işlem sistemleri çalıştığı sürece reçetelerini, e-reçete olarak düzenlemeleri, yalnızca bilgi işlem sistemlerinin çalışmaması durumlarında manuel reçete yazmaları önem arz etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: