Manyas'ta 7 kişiye koruyucu tedavi

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde meydana gelen kuş gribi vakasında, virüs kapma ihtimali olan 7 kişinin koruyucu tedaviye alındığı açıklandı. Bu arada, bölgede kümes hayvancılığı yapan her vatandaşa birer doz grip aşısı vurulacağı bildirildi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, olayın gerçekleştiği ilk anda, hasta hayvanlarla veya ölen hayvanlarla teması bulunduğu belirlenen 7 kişiye koruyucu ilaç tedavisine başlandı. 7 kişiden ikisinin çiftçi, 5 kişinin ise Tarım Müdürlüğü görevlisi olduğu öğrenildi. Hasta veya ölen hayvanlarla teması olan başka kişiler tespit edildiğinde de gerekli koruyucu tedavinin uygulanacağı belirtildi.

Reklam
Reklam

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Süleyman Baysal, "İlimizde hastalığa bağlı herhangi bir vatandaşımızda, herhangi bir rahatsızlık veya belirti saptanmamıştır" dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 'Avian influenza', yani halk arasında 'tavuk vebası' veya 'kuş gribi' olarak da bilinen, influenza A grubu virüslerin sebep olduğu, kanatlı hayvanlarda solunum ve sinir sistemine ait belirtilerle birlikte seyreden ve kanatlı hayvan ölümlerine yol açan akut bulaşıcı hastalık olduğu, kanatlı hayvanlarda görülen bu hastalığın çok büyük ekonomik kayıplara yol açtığı belirtildi.

Kızıksa civarında toplu hindi ölümlerinin söz konusu hastalık sebebiyle ortaya çıktığının belirlenmesi üzerine, İl Tarım Müdürlüğü tarafından gerekli tüm karantina, itlaf ve dezenfeksiyon çalışmalarına başlandığı, hastalığın bir hayvan hastalığı olmasına rağmen, nadir durumlarda insan sağlığını ilgilendiren boyutunun da bulunabilmesi dolayısıyla, ilk anda hastalanan ve ölen hayvanlarla teması bulunan 7 kişiye Manyas Devlet Hastanesi'nde koruyucu ilaç tedavisine başlandığı açıklandı. Ayrıca, bölgede özellikle tavukçulukla uğraşan ve tavuklarla yakın teması bulunan kişilerin 1 doz grip aşısı ile aşılanmalarının sağlanacağı ifade edildi.

Reklam
Reklam

9 Ekim 2005 Pazar günü İl Sağlık Müdürlüğü elemanları tarafından bölge halkını bilgilendirme toplantısı yapıldığı kaydedildi. Bu arada, Balıkesir İl Hıfzısıhha Kurulu'nun bugün bir toplantı yaptığı, kuş gribi vakasıyla ilgili başta Manyas olmak üzere il genelinde uygulanacak olan önemli kararlar ile gerekli tüm tedbirlerin alındığı, İl Hıfzısıhha Kurulu kararlarının kamuoyuna da duyurulacağı öğrenildi.