Mardin, aryalara ev sahipliği yapacak

MARDİN (İHA) - Türkiye'de 2002- 2003 opera-bale sezonu, 18-19 Eylül günleri, Mardin'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce verilecek iki özel konserle açılıyor.

UNESCO (BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından 'Kültür Mirası' ilan edilen Mardin'deki açılışa, yabancı ülke kültür bakanlarının da katılması bekleniyor. Kültür Bakanı Suat Çağlayan, 7 bin yıllık geçmişe dayanan, kültürün her taşına sindiği bir kentte böyle bir etkinliğin heyecan verici olduğunu belirterek, "Eminim bu etkinliği kaçıranlar hayıflanacak" dedi.

Reklam
Reklam

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Devlet Opera ve Balesi orkestra, koro, bale ve solist sanatçılarının katılımıyla düzenlenen konserlerde operalardan aryalar, napolitenler, türküler ve bale gösterileri yer alacak. Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği konserler, 18 Eylül'de saat 20.00'de Kasımiye Medresesi'nde ve 19 Eylül tarihinde saat 18.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda Mardinlilerle buluşacak.

C.Orff'un Carmina Burana'sının birinci bölümüyle açılacak olan Mardin konserlerinde Selva Erdener (Soprano), Şebnem Algın (Mezzosoprano), Şenol Talınlı (Tenor), Ömer Yılmaz (Tenor), Tuncer Tercan (Bariton) ve Tuncay Kurtoğlu (Bas), sevilen napolitenler ve aryaların yanı sıra türküler seslendirecek.
Konser programında batı bestecilerinin sevilen eserlerinin yanı sıra, Adnan Saygun'un Yunus Emre oratoryosundan, Ferit Tüzün'ün Çeşmebaşı balesinden, Selman Ada'nın Ali Baba ve Kırk Haramiler operasından bölümlerle Turgay Erdener'den bir türkü de yer alıyor.

TÜRKİYE'NİN MİSAFİR ODASI Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı, sezonu 160 sanatçıyla Mardin'de açmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Buharalı, bütün dünya ülkelerinin çeşitli kültürlere beşiklik yapan kentlerini tanıtmak için çaba sarfettiğini, Mardin'in de böyle bir tanıtımı hak ettiğini söyledi. Mardinlilerin misafirperverliğiyle tanındığını anlatan Buharalı, "Biz de Türkiye'nin misafir odasında 160 kişilik ekibimizle seyirci karşısına çıkacağız. Herkesi bu konserlerimize bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

Konserlerde orkestrayı yönetecek olan Şef Rengim Gökmen ise, projede yer almaktan onur duyduğunu dile getirerek, "Burada dikilecek fidan, büyük ağaca dönüşecek" diye konuştu.

UNESCO KÜLTÜR BAKANLARI GELİYOR Bu arada, açılış öncesi, 16-17 Eylül günleri UNESCO kültür bakanları da İstanbul'da bir araya gelecek. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yapacak.

2002 Birleşmiş Milletler Kültürel Miras Yılı sebebiyle düzenlenen 'UNESCO Kültür Bakanları 3. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, Mardin ve Pamukkale'de yürütülen kurtarma projelerine de değinilecek. Toplantıya katılan bazı bakanların, daha sonra Mardin'e geçerek Türkiye'de yeni opera sezonunun açılış konserlerini de izlemesi bekleniyor.