Mardin'de, 26 ilçe ve belde belediyelerine hizmet verecek 4 milyon liraya mal olan Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri törenle hizmete girdi.
Zeytinli köyü yolu üzerinde 70 dönüm arazi üzerine kurulan Katı Atık Depolama ve Bertarafı Tesisleri'nin açılış töreninde konuşan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin'in yakın zamanda büyükşehir olacağını belirterek, bu katı atık tesisi ile büyükşehir olmanın bir gerekliğini de yerine getirdiklerini söyledi.
Hizmetlerin daha güzel, daha güçlü bir şekilde yerine getirileceğini belirten Ayvaz, "Büyükşehir olması kararı ile Mardin'de güzel bir hava oluştu. Bir ivme oluşturdu, düşünceler, vizyonlar genişledi. Mardin ile ilgili ne yapılması gerekiyorsa master planlarının hepsini hazırladık" dedi.
Sadece zamana ihtiyaçları olduğunu ifade eden Ayvaz, "Özellikle Organize Sanayi Bölgesi'ni yeniden düzenliyoruz. Sadece sanayi alanında değil tekstil alanına da el attık. Daha birkaç saat önce yine bir ilçemizden büyük bir yatırımcı için 50 bin dönüm civarında bir yeri tahsis ettik. O ilçemizde bine yakın kişi çalışmaya başlayacak" diye konuştu.
Sadece sanayi alanında değil, tekstil ve hayvancılık alanında da çalışmalar yaptıklarını, ikinci organize sanayi bölgesini planladıklarını ifade eden Ayvaz, şöyle devam etti:
"Bunu planladık son safhasına geldi. Biz bu yatırım planlarını yaparken bizde bir ağırlık, uyuşukluk yok. Önümüze çıkan engel ya kanunlardan, ya yönetmeliklerden dolayı oluyor. Ona da uymak zorunda kalıyoruz. Veya kendi halkımızdan ortaya çıkan tapu sorunu gibi. Kendi vatandaşımız dava açıyor. Yoksa hemen anlaşılsa, sözleşilse bu yatırımlar bir şekilde yapılacak. Biz kanunsuz iş yapamayız. Demokrasiye uygun olmayan iş olmaz. Zamanla ilimize nasıl istihdamların olacağını göreceksiniz. Doğudan batıya hep göç olmuş işçi gitmiş fakat, ileride tahmin ediyoruz ki buralarda işçi ihtiyacı olacak. Belki başka ülkelerden işçi getirmek zorunda kalacağız. İnşallah o günleri de görürüz. Sadece biz inanalım çalışalım. Üzerimize düşen görevi yapalım gerisi gelir."
Belediye Başkanı M. Beşir Ayanoğlu da, yapılmasında zor süreçlerden geçtikleri önemli bir çevre yatırımı olan tesisi hizmete açtıklarını kaydetti.
Maliye Bakanlığı'nca belediyeye tahsis edilen alanın ortalama 600 bin metrekare olduğunu vurgulayan Ayanoğlu, şunları söyledi:
"Şu an atık depolayacağımız Lot'un kapasitesi 972 bin metreküp olup ortalama ömrü 8.5 yıldır. Bu süre sonrası düşünülerek 2. ve 3. Lot'larımızda yapılabilecek şekilde projelendirilmiştir. Bunların da ortalama ömürleri 19 yıldır. Bütün bunlar dikkate alındığında tesisimizin 30 yıllık bir çöpü depolayabilecek kapasitesi mevcuttur. Bu tesisimizin ihale bedeli 4 milyon 298 bin liradır. Bu bedelin yüzde 55'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 45'i ise GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilmiştir. Tesisimiz 26 ilçe ve belde belediyelerine hitap edecek."
Muhabir: İbrahim Sincar - Abdülhalim Çelik / Nail Kadırhan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz