-"SALDIRGANLAR MASKELİ DEĞİLDİ"-
Raporda, 44 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın yaşandığı Bilge Köyü'nde mağdur tarafta yer alan vatandaşlarla görüşüldüğü belirtilerek "Bu görüşmeler esnasında mağdur aileye mensup vatandaşlar, olayı gerçekleştirdikleri ileri sürülen tarafla aralarında kesinlikle bir anlaşmazlık bulunmadığını vurgulamışlardır. Aralarında korucuların da bulunduğu mağdur aileye mensup vatandaşlar, görgü tanıkları, olayın planlı olduğu, faillerin kesinlikle maskeli olmadıklarını, ifade etmişlerdir" denildi.
Komisyon Bilge Köyü'ndeki incelemelerinin ardından Şeyhan Jandarma Karakolu'nda da görüşmelerde bulunurken, Karakol Komutanı'nın ifadeleri dikkat çekti. Alt Komisyon üyesi Mehmet Ekici'nin olayı nasıl yorumladığını sorması üzerine Karakol Komutanı "mağdur ve fail taraftan korucuların nöbet esnasında karşılıklı satranç oynadıklarını, aralarında sorun olduğunu gösterecek herhangi bir belirtiye rastlamadıklarını" belirtti. Karakol Komutanı ayrıca "Olayın nedeninin iki aile arasındaki geçmişe dayalı sürtüşmeler olabileceği"ni ifade etti.
-"RANT KAVGASI İHTİMALİ GÜÇLÜ"-
Raporda Karakol Komutanı'nın, Komisyon Başkanı Zafer Üskül'ün ‘bölgede petrol boru hattı bulunduğu ve rant kavgası nedeniyle böyle bir saldırının yaşanmış olabileceği' iddialarına yönelik sözleri üzerine yaptığı değerlendirmelere de yer verildi. Karakol Komutanı'nın "rant kavgası ihtimalinin kuvvetli olduğu" ifadesi yer aldı. Komisyon İlçe Başsavcısı ile yaptığı görüşmede de bu konuyu dile getirirken İlçe Başsavcısı "petrol kaçakçılığı ihtimalinin olayın nedenleri arasında değerlendirildiğini ancak somut bir bulguya rastlamadıklarını, savcılık olarak olayın nedeniyle ilgilenme durumunda olmadıklarını" kaydetti. İlçe başsavcısı ayrıca "Ulusal Yargı Ağı Projesi verileri çerçevesinde yaptıkları araştırma sonucunda zanlılardan birinin petrol kaçakçılığından yargılanmış ve delil yetersizliğinden beraat etmiş olduğu"nun tespit edildiği bilgisini verdi.
Mardin Valisi ile yapılan görüşmenin de yer aldığı Raporda şöyle denildi:
"Mardin Valisi olayda 74 çocuğun en az bir ebeveynini kaybettiğini, sosyal hizmetler il müdürlüğünün gerekli desteği verdiğini, Darüşşafaka'nın bir miktar çocuğun bakımını üstlenebileceğini bildirdiğini, ancak ailenin çocukları teslim etmek istemediğini, bununla birlikte geride kalan kişilerin çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduklarını, zamanla çocukları yurtlara ve yatılı bölge okullarına yerleştirilmeleri konusunda ikna olacaklarını, idari açıdan olaya geç müdahale edildiği iddiaları ile Kaymakamın ve Jandarma Alay Komutanının geç bilgilendirildiği iddialarının bir vali yardımcısı tarafından soruşturulduğunu ifade etmiştir"
Mardin Valisi, komisyon üyelerinin "Korucuların köye intikali ile jandarmanın köye intikali arasında ne kadar süre farkı olduğu"na yönelik sorularına karşılık "1.5 saatlik zaman farkı olduğunu tahmin ettikleri" bilgisini verdi. Mardin Valisi ayrıca, "geç müdahalenin adli suç olduğunu olayın kaymakama geç haber verilmiş olmasının ise idari açıdan soruşturulduğu"nu bildirdi.
-"İLÇE JANDARMA KOMUTANI BİRLİĞİ HAZIRLAMAKLA MEŞGULDÜ"-
Komisyon incelemeleri kapsamında Mardin İl Jandarma Komutanı ile de görüşürken, raporda şöyle denildi:
"İl Jandarma Komutanı, olayı öğrendikleri andan itibaren teyit çalışmalarına başladıklarını, teyidin ardından Karakol ve İlçe Jandarma Komutanlığından birimlerin köye ulaştıklarını, 22.15-22.20 sularında kendisinin köye intikal ettiğini, olayın ilk olarak İl Emniyet Müdüründen aldığını, İlçe Jandarma Komutanının birliği hazırlamakla meşgul olması nedeniyle kendisine geç haber vermiş olduğunu tahmin ettiğini, olaya müdahale anlamında bir gecikmenin söz konusu olmadığını ifade etmiştir" denildi.
Rapora göre, komisyon üyesi Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici'nin "olayla ilgili muhaberatın kaydedildiği bir sistemlerinin olup olmadığı" yönündeki sorusuna ise İl Jandarma Komutanı "Böyle bir sistemin bulunduğunu ancak, olaydan bir hafta kadar önce arızalandığı için tamire gönderildiği"ni yanıtını verdi.
Komisyon Başkanı Üskül, Mardin İl Jandarma Komutanı ile yapılan görüşmede de petrol boru hattından kaçakçılık iddialarını gündeme getirdi. Jandarma Komutanı ise "Mardin'de son 2 yılda boru hattından petrol çalınma olayı olmadığını, Şeyhan Karakolu bölgesinde 1 defa vana takma olayı olduğunu, bunda da petrol alınmadığını, BOTAŞ'ın istasyonlarındaki basınç düşmesinin tespitinin ardından derhal kendilerinin haberdar edildiğini, bölgede boru hattından kaçakçılık yapıldığı ve çok fazla rant olduğu görüşüne katılmadığı"nı söyledi.