Mardin'de Ağrısız Doğuma Yoğun İlgi

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görevli anestezi uzmanı Dr. Suat Türkcan, ağrısız doğuma...

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görevli anestezi uzmanı Dr. Suat Türkcan, ağrısız doğuma olan ilginin son yıllara göre daha çok arttığını belirterek, hastanede aylık ortalama 70 ile 80 civarında hastaya bu uygulamayı yaptıklarını söyledi.

Hamile bayanlar ve onların yakınlarının en önemli beklentilerinin doğum sürecinin sancısız bir şekilde geçirmek olduğunu kaydeden Türkcan, normal doğum veya sezeryanlı doğumda artık tüm dünyada gelişmiş teknikler uygulandığını ifade etti. Batı ülkelerinde normal doğumlarda hastaların sancı çekmemesi için ağrısız doğumun önerildiğini kaydeden Dr. Suat Türkcan, "Ağrısız doğum esnasında annenin rahim açıklığının en az üç santimden itibaren sırt bölgesinden yerleştirilen bir katitral vesilesiyle yapılan anestetik ilaçlarla hastanın bel altı bölgesinden itibaren ağrı hissetmesini engellemekteyiz. Süreç ne kadar uzun olursa olsun hasta bu süreci ağrısız bir şekilde geçirmektedir. Çocuğunun doğumunu tamamen rahat bir şekilde geçirmektedir. Ağrısız doğuma engel bazı durumlar var. Bunlar hastanın sırt bölgesinde enfeksiyonun olması, kan sulandırıcı bir ilaç kullanılması, bir kanama bozukluğunun mevcut olması veya kafa içerisinde tümör ve kitle gibi rahatsızlıkların olması durumunda bu işlemi uygulamamaktayız” dedi. Bölge halkının bu hizmetten yararlanmasından gayet memnun olduklarını dile getiren Türkcan, konuşmasına şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Günlük doğum sayımız 18 ila 20 arasında değişiyor. Biz normalde 4 ila 5 hastaya katitral takmaktayız. Epidural prenses doğum yapmaktayız. Her hasta uyumlu olması gerekiyor. Aylık ortalama 70 ila 80 civarı hastaya bu uygulamayı yapıyoruz. Ağrısız doğum işleminden sonra hastanemizde Sezaryen doğumda azalma oldu.Biz bu ağrısız doğum katitral yerleştirme işlemini uzman arkadaşlarımızla beraber karar vererek yapmaktayız . Bazı hastaların sezaryen endikasyonu mevcut oluyor. O hastalara katitral yerleştirmiyoruz. Ama bazen de şöyle bir durum ortaya çıkıyor.Ağrısız doğumda katitral yerleştirdiğimiz hasta sezaryen durumu gelişirse şayet hastalar ameliyathaneye direkt katitralle çikmakta ekstradan bir genel anestezi uygulamasına gerek kalmamakta bu gibi vakalarımızda mevcut, hastalar normal doğum için geliyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: