MARDİN (İHA) - Okula gönderilmeyen 18 bin kız öğrenci sayısı ile il sıralamasında Türkiye birincisi olan Mardin'de, yeni açılan bale okuluna en büyük ilgiyi kız çocukları gösterdi.
Ünlü Balet Tan Sağtürk'ün Mardin'de açtığı bale okulunda 4 grup halinde Rus öğretmeninin nezaretinde yaşları 5 ile 15 arasında değişen özellikle kız öğrencilere ders veriliyor. Güneydoğu illerinden Gaziantep, Elazığ ve Diyarbakır'dan sonra Mardin'de de bale okulunun açılmasını sağlayan ve bu illerde bale okulunun açılması için ünlü Balet Tan Sağtürk adına Mardin'de şube açan Zeliha Yılmaz, kız öğrencilerinin okula gönderilmediği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde bale okullarını açtıklarını belirterek, "Ankara ve İstanbul'da çocuklar bale, piyano ve keman ile tanışıp sosyal ve kültürel imkanları kullanıyorlarsa, bu bölgede yaşayan çocukların da hakkı olduğunu düşündüğüm için bu okulu açtık. Okulun açıldığı ilk 2 hafta içerisinde kayıt dönemi bitmeden kontenjanlar doldu. Okulu açtığımızda bu kadar yoğun ilgiyle karşılaşacağımızı beklemiyorduk. Kayıt dönemimiz bitmeden kontenjanlarımız doldu. Baleye gelmek için başvuru yapan yüzlerce kişiyi geri göndermek zorunda kaldık. Şu an kayıtlı olan 4 grup ve 100 öğrencimiz var. Yoğun ilgiden dolayı önümüzdeki günlerde yeni bir grup daha oluşturacağız. Mardin'de insanların çocuklarını baleye göndermesi çok önemli bir olay çünkü bu bir kültürdür. İş adamları ve iş kadınları binalardan, iş merkezlerinden çok kültüre yatırım yapsınlar. Bunun yanında Mardin'de sinema ve tiyatro kursları açsınlar ki, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kötü imajı silinsin. Önümüzdeki sezonda Batman'da da bale okulunu açacağız. Böylelikle terörle anılan bölgemiz, bundan böyle baleye olan ilgi ve alakalarıyla anılacaktır" dedi.
Mardin'de bale okulunu açtıkları ilk dönemde kendilerine tepki gösteren insanların bir süre sonra kendi çocuklarını baleye göndermeye başladıklarını anlatan Yılmaz, "Bize gösterilen tepki karşısında hiçbir zaman geri adım atmadık. Yapmayı düşündüğümüz birçok projemiz var. Bunlardan biri önümüzdeki hafta Diyarbakır'da sokak çocukları için bale ve piyano dersleri vermek" şeklinde konuştu.
Kızını bale okuluna gönderen Zeynep Duman, çocuğunun ileriki yaşantısında belli bir kültür seviyesine ulaşabilmesi için bu kursa gönderdiğini belirterek, "Bu etkinliğin devam etmesi bizi çok mutlu ediyor. Bölgemizde böyle bir okulun açılması bizim ve bölgemiz adına olumlu bir gelişmedir. Batı medeniyetleri seviyesine ulaşmamız için de hem kendi kültürümüzü onlara tanıtma, hem de onların kültürlerini öğrenmek çok güzel bir gelişmedir" dedi.
Rusya'dan Mardin'e bale dersleri vermek üzere gelen bale öğretmeni Rsitrofer Olek, Mardin'de ders vermekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyerek, "Mardin'e 3 ay önce geldim, ancak ilk aylarda öğrencilerle iletişim kurmakta zorlandım. Sonraki aylarda ben biraz Türkçe'yi öğrencilerden, onlar da biraz Rusça ve İngilizce'yi öğrenerek iletişim kurmaya başladık. Buradaki çocukların baleye yatkınlıkları var. 3 ayda bale okuluna gelen birçok öğrenci Rusya'daki bir yıl eğitim gören öğrencilerimi geçmiş durumdalar. Burada bale okulu ilk defa açılmasına rağmen büyük bir rağbetin olmasına çok şaşırdım" diye konuştu.
Mardinli minik balerinler de bale okulunu televizyonda seyrettiklerini ve Anadolu Ateşi'ndekiler gibi oynamayı öğrenmek için kursa geldiklerini belirterek, "Bir aydır bale okuluna geliyoruz. Biz de Anadolu Ateşi'ndekiler gibi olmak istiyoruz" dediler.