Mardin'de Kayıp Kişilerin Bulunması Için Yapılan Kazı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Kızıltepe'nin Katarlı köyündeki kazıda çıkan kemik parçalarının, 1995 yılında kaçırılan kardeşler

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Kızıltepe'nin Katarlı köyündeki kazıda çıkan kemik parçalarının, 1995 yılında kaçırılan kardeşler Şemsettin ve Nejat Yalçınkaya'ya ait olduğunu bildirdi.

Kuzu, düzenlediği basın toplantısında, kayıp kişilerin bulunması için Katarlı köyünde 23 Nisan günü kazı çalışması yapıldığını, 2008 yılında ve bu yılki kazıda kemik parçaları bulunduğunu hatırlattı.

Katarlı köyündeki kazı çalışmalarında bulunan kemik parçalarının Adli Tıp Kurumu tarafından incelendiğini bildiren Kuzu, şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"Katarlı köyündeki kazıdan çıkan kemik parçalarının, Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan inceleme sonucu bizim listede yer alan 52 kişiden 2'sine ait olduğu ortaya çıktı. Bunların, 1995 yılında Kızıltepe'de gözaltına alınan Nejat ve Şemsettin Yalçınkaya kardeşlere ait oldukları, Adli Tıp Kurumu'nun ön raporuyla ortaya çıktı. 18 yıl sonra kemiklere ulaşılması elbette aile açısından hem üzücü hem de sevindirici. Fakat bunun JİTEM'in varlığı ve yargısız infazlarına çok büyük bir delil teşkil edeceğini ve soruşturmanın daha da derinleştirmesini sağlayacağını düşünüyorum."

-"Soruşturmalar birleştirilmeli"-

Erdal Kuzu, bu ön raporun, soruşturmada çok ciddi bir noktaya gelineceğine dair ipucuları verdiğini de belirterek, bu anlamda olumlu gördüklerini söyledi.

1990'lı yıllarda yaşanan faili meçhul vakaların ortaya çıkarılmasının, toplumsal barışa katkı sunacağını vurgulayan Kuzu, o döneme tanıklık eden insanların da savcılıklara başvuru yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Kayıplar konusundaki bütün soruşturmaların birleştirilmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Kuzu, sözlerini şöyle tamamladı:

Reklam
Reklam

"Aynı zamanda Dargeçit'te de benzer bir soruşturma devam etmektedir. Biz aslında bütün bu soruşturmaların birleştirilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Derik'te işlenen bir cinayetin Dargeçit'ten, Kızıltepe'de işlenen bir cinayettin Midyat'tan bağımsız bir tarafı yoktur. Dolayısıyla savcılıkların bir bütün halinde Mardin'de JİTEM yapılanmasını ortaya çıkarması için çalışma yapması gerektiğini düşünüyoruz. Mardin'de bizim tespit ettiğimiz 52 sivil yurttaşın kaybettirildiğidir. Bunların 9'u Kızıltepe'de 1993-95 yılları arasında kaybettirilmiştir.

Bizim ayrıca tespit ettiğimiz 3-4 yurttaşımıza ait yerler var. Bunu da ilgili savcılıklarla paylaşmıştık, umarım en yakın zamanda onlara da ulaşmış olacağız. Tabii bunlar gözaltına alınıp bir daha haber alınamayan insanlardır."

İHD Mardin Şubesi'nin başvurusu üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Kızıltepe Savcılığı tarafından 2008 yılında kazı çalışması yapılan Katarlı köyünde, 23 Nisan 2013 tarihinde yeniden kazı yapılmıştı.

Reklam
Reklam

Muhabir: Adnan Koçhan / Necdet Doğruyol

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: