MARDİN (İHA) - Mardin'de son yıllarda sezaryenle doğum yapan kadınların sayısında büyük artış olduğu belirtildi. Türkiye'de her 5 doğumdan birinin sezaryenle gerçekleştiğini söyleyen Kadın ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adem Özden, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde az olan bu oranda, son dönemlerde büyük bir artış gözlendiğini söyledi.
Sezaryenle doğumun batı illerinde ağrısız doğum olduğu için rağbet görmesine rağmen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadınların doğurganlığın önüne geçilmesi için bu yöntemi tercih ettiğini ileri süren Kadın ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adem Özden, "Bölgede sezaryenle doğumlarda son yıllarda büyük bir artış var. Bölgede kadınlar doğum kontrolü yapmadıkları, erkeklere karşı korunamadıkları ve erkeklerin de bir önlem alamamaları üzerine bu yöntemi seçerek, doğumdan sonra kordon takarak, son doğumlarını yapmış oluyorlar" dedi.
Bölgede 6 yıldan beri çalışan Opr. Dr. Özden, anne ve babaların sezaryene büyük bir ameliyat gibi bakması gerektiğini, anne ve bebeğin koşullarının uygun olması halinde normal doğum yapılmasını önerdiğini ifade ederek, "Bazı anne ve babalar, çocuğun burcunun istedikleri gibi olması için veya doğumu daha önceden belirledikleri özel bir güne denk getirmek için sezaryene başvurabiliyor. Bunların yanı sıra, bazı fiziksel koşullar da doğumun sezaryen yöntemiyle olmasını zorunlu kılıyor. Normal doğumda başı aşağıya doğru olması gereken bebek, yan veya çapraz dönmüşse ya da bebeğin ağırlığı 4 kilodan fazlaysa sezaryen kaçınılmaz oluyor. Anne açısından bakıldığında da sezaryenin gerekli olduğu durumlar bulunuyor. Örneğin bel fıtığı, kalp ve beyin rahatsızlığı bulunan anne adayları da sezaryen yöntemiyle doğurtuluyor. Bu tür durumlarda normal doğumda diretmek, hem annenin hem de bebeğin sağlığını; hatta hayatını bile tehlikeye atmak demektir" şeklinde konuştu.
Dr. Özden, gerekmedikçe sezaryenle doğum yapmanın annenin sağlığını da olumsuz etkileyebilecek yönleri olduğunu vurgulayarak, "Doğumdan sonra ağrı olduğu için anne hayata geç başlayabiliyor. Normal doğum yapan anne ve bebeği yaklaşık 24 saat sonra taburcu edebilirken, sezaryende bu süre 72 saattir. 'Bebeğin sarılığı var mı, solunumu iyi mi, annede bir sorun görülüyor mu?' Bütün bu risklerin düşünülmesi gerekiyor. Sezaryenle doğum yapan annelerin uzun süre ağır işlerden kaçınması gerekiyor. Çünkü dikiş yerlerinde ağrılar da oluyor. Sezaryenle doğum yapan anneler, normal doğum yapanlara göre de daha geç kilo veriyor" dedi.