Mardin'de "unesco Dünya Kültür Mirası" Projesi

Mardin'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilmesi hedefi doğrultusunda protokol imzalandı.Mardin Müzesi'nin bahçesinde düzenlenen...

Mardin'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilmesi hedefi doğrultusunda protokol imzalandı.

Mardin Müzesi'nin bahçesinde düzenlenen törende konuşan Vali Ahmet Cengiz, ilin farklı ve zengin yapısının evrensel boyuta taşınması gerektiğini belirtti. Mardin soyut ve somut kültürel varlıklarıyla paha biçilmez bir konumda olduğunu belirten Cengiz, "Üzeri biraz tozlanmış durumda diyebiliriz. Bu tozu temizlemeye, Mardin'in parlayan yüzü ile insanlara sunmanın çabası içindeyiz. İnanıyoruz ki Mardin'in bu eşsiz değerleri hayat buldukça ve insanlar tanıdıkça Mardin önümüzdeki süreçte çok daha iyi noktalarda olacaktır. Arzu ediyoruz ki bu evrensel zenginliği hem Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızla hem de dünyada yaşayan insanlarla insanlıkla paylaşalım" dedi.

Reklam
Reklam

AB'nin özellikle şehirlerde kültürel ya da doğal varlıkların müdahalelere maruz kaldığı durumlarla ilgili projelerde halkla istişare süreçlerine önem verdiğini ifade eden Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ise, "Mardin Valiliği tarafından şimdiye kadar iki adet halkla istişare ve bilgilendirme oturumu gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyuyorum. Ayrıca renovasyonun, şehirdeki hayata en az rahatsızlık verecek şekilde yapılmasını öneririm. Sonuçta çalışmaların amacı şehri bir müzeye çevirmek değildir. Halen onun yaşayan bir şehir olmaya devam etmesi gerekmektedir. Mardin'in UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmayı hak edeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca da, “Mardin'in turizme yönelik ihtiyaçlarını karşılanması için hazırlanan projenin toplam bütçesinin yaklaşık 9 milyon avro. Yurt içi ve yurt dışında Mardin'in daha iyi tanınması için kampanyalar düzenlenecektir. Yaklaşık 30 ay sürecek proje kapsamında ayrıca Mardin'in fiziksel turizm altyapısı da gelişecektir. Bu çerçevede sit alanında yer alan ve 1'inci Cadde'de bulunan binaların cepheleri iyileştirilecek ve cadde boyunca standart tabela, kepenk ve tente sistemi uygulaması yapılacaktır. Projenin en önemli çıktısı da Mardin'in bir marka şehir olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilmesi olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: