MARDİN (İHA) - Mardin'in kültür varlıklarının yaşatılması, tanıtılması, kentin kalkınması ve çağdaş uygarlık seviyesini yakalayabilmesi amacıyla hazırlanan Mardin Strateji Planı için Mardin'e gelen heyet, Belediye Başkanı Metin Pamukçu'yu ziyaret etti.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Yaşatma Vakfı (ÇEKUL) bünyesinde 1 haftadan beri Mardin'de bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) yüksek lisans yapan mühendisler ve mimarlar, ÇEKUL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ ve Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeyhmus Dinçel ile birlikte Belediye Başkanı Metin Pamukçu ile görüşerek strateji planı hakkında belediyenin görüşünü aldı. Mardin'in dünya uygarlıklarının beşiği ve medeniyetlerin taşkenti konumunda olduğunu belirten Belediye Başkanı Metin Pamukçu, geçmişten kalan binlerce yıllık tarihi mirasa sahip çıkmak için, Mardin'de yaşayan veya yaşamayan herkesin bu projeye destek vermesi gerektiğini söyledi. Tarihi ve kültürel yapısıyla açık müze konumundaki Mardin'de yaşayan insanlarda, bir zihniyet değişimi olduğunu vurgulayan Başkan Pamukçu, "İnsanlarımız, artık yaşadıkları tarihi binaların değerini anlamaya başladılar. Artık hiç kimse eskisi gibi tarihi binalarının üzerine bir betonarme yapılaşmanın içine girmiyor. Sahibi olduğu binaları korumaya alıyor. Hazırlayacağımız stratejik plan ile birlikte vatandaşlarımız da artık tam anlamıyla sahip oldukları tarihi ve kültürel mirasın farkına varacaklar" dedi.
2 ay gibi kısa bir süre içinde var olan tarihi il envanterleri toplayarak, strateji planını hazırlama çalışması içinde olduklarını ifade eden ÇEKUL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, tam anlamıyla bir planın hazırlanması için kurum ve kuruluşlardan esnafa, sivil toplum örgütlerinden sokaktaki vatandaşa kadar, herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Strateji planı kapsamında tarihi veya modernleşmiş kentlerinin vitrini durumunda ve olmazsa olmazları arasındaki kent meydanının olmasını isteyen Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, tarihi kente yakışacak tarihi dokulu bir kent meydanı çalışmasının en kısa zamanda başlaması gerektiğini söyledi. Belediye başta olmak üzere Mardin'deki herkesin on binlerce yıl önceki medeniyetleri bünyesinde barındıran ve eşsiz tarihi eserleriyle dünyanın ilgisini çeken Mardin için en kısa zamanda hazırlıklarını yapmaya başlaması gerektiğini ifade eden İTÜ'ye bağlı gönüllü mühendis grubu, daha sonra envanterleri toplamak üzere ilçelere gitmek üzere hareket etti.