Mardinli Çiftçi, Kurduğu Sera Ile Örnek Çiftçi Oldu

Mezopotamya’nın bereketli topraklarına sahip olan Mardin Ovası'nda kurulan seralar çiftçilerin yeni umudu oldu. Gıda, Tarım...

Mezopotamya’nın bereketli topraklarına sahip olan Mardin Ovası'nda kurulan seralar çiftçilerin yeni umudu oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Müdürlüğü tarafından verilen yüzde 50 hibe desteği 10 dönüm arazisine sera kuran Mardinli çiftçi, Fasih Kip, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin günlük sebze ihtiyacını karşılıyor. Kip, yaptığı bu çalışma sayesinde Mardin'de örnek çiftçi oldu.

Ortaköy beldesinde kurulan serayı yerinde inceleyen Mardin Vali yardımcıları Turan Erdoğan, Müfit Gültekin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Sait Söğüt ve Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, yaptığı çalışmalardan dolayı Fasih Kip’i tebrik etti.

Reklam
Reklam

Mardin Ovası'nın bereketli toprakları sayesinde artık çiftçilerin seracılığa yöneldiğini belirten Mardin Vali Yardımcısı Turan Erdoğan, bölgede son zamanlarda seracılığa yönelik önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

Ortadoğu’nun en bereketli topraklarına sahip olan Mardin Ovası'nda yılda dört ürün elde edilebildiğini ifade eden Erdoğan, "Son iki yılda Mardin’de seracılık alanında çiftçilerimiz bilinçli tarım yapmaktadır. Devletin desteği sayesinde geniş tarım arazilerine sahip Güneydoğu Bölgesi’nde seracılığın son yıllarda yaygınlaşmasıyla, tarım sektörü yeni bir ivme kazandı. Seralarda üretilen ürünler pazarda yer alırken bölgede birçok kişiye istihdam kapısı oluştu.” dedi.

MARDİN’DE 2 YILDA 70 SERA KURULDU

Mardin genelinde 2 sene içinde kurulan yaklaşık 70 seranı, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin günlük meyve ve sebze ihtiyacını karşıladığını belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Sait Söğüt ise, bakanlık tarafından seracılığa verilen yüzde 50 hibe desteği sayesinde Mardin’de çiftçilerin seracılığa büyük önem vermeye başladığını aktardı.

Reklam
Reklam

Söğüt, "Mardin, 2011 yılından bu yana seracılıkta yüksek bir trend kazandı. Çiftçilerin açık alanda elde ettiği verim ile kapalı alanda elde etmiş olduğu verimi kıyasladığımız vakit, örtü altından daha yüksek verim elde ediliyor. Bu da çiftçinin iyi para kazanmasına neden oluyor. Bölgede artan seracılık, istihdamın artmasına da neden oluyor. Burada örnek çiftçimiz Fasih Kip’in yapmış olduğu seranın herkese örnek olmasını diliyorum. Büyük bir iş başardı. Kendisini tebrik ediyorum.”

20 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ

Bakanlığın verdiği hibe desteği ile 10 dönüm arazi üzerinde sera kurduğunu ifade eden çiftçi Fasih Kip de "Seranın daha modern olması için şu ana kadar 800 bin TL harcama yaptık. En az 250 bin TL daha harcama yapmayı amaçlıyorum. Şu anda günde 2 ton salatalık elde ediyoruz. Günlük olarak iki defa hasat yapıyoruz. Mardin Diyarbakır ve Van’a kadar satışımız oluyor. Serada 20’ye yakın işçi istihdam edildi. Devletin verdiği hibe desteği ile bölgede açılan seraların mutlaka denetlenmesi gerekir. Burada emek harcıyoruz. Bazı suistimallerin önüne geçmek için devletin denetimi artırması gerekir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: