Mardinli kadınlar bıttım sabunu üretecek

MARDİN (İHA) - Mardinli kadınlar kendi imkanları ile restore ettikleri eski cezaevinde bıttım sabunu üretimine geçti. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) öncülüğünde kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha etkin rol almaları için Mardin'de Ekonomik Destek Merkezi açıldı.

Mardin'de çoğunluğu köyden kente göç eden kenar semtlerde yaşayan yoksul kadınlardan oluşan kadınları sosyal ve ekonomik hayata kazandırmak için başlatılan proje kapsamında restore edilen cezaevi binasında bıttım sabunu üretimi başta olmak üzere, hediyelik eşya, gıda ve yemek atölyeleri açıldı. Kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmek amacı ile kurulan İstanbul merkezli vakfın Mardin temsilcisi Berna Yağcı, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) destekli olarak başlattıkları Bireysel ve Kolektif Kapasite Geliştirme ile Ekonomik Geliştirme Programları ile kadınları günlük hayatta daha etkin rol almayı hedeflediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Hedeflenen 200 yoksul kadının yaşam kalitesini artırmak için Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) destekli bu projeyi başlattıklarını ifade eden vakıf temsilcisi Berna Yağcı, "Açtığımız Ekonomik Destek Merkezi ile Mardin'de yaşayan yoksul kadınları hem ekonomik hem de sosyal sürece doğrudan kazandırmayı hedefliyoruz. Bu projelerde kadınlarımız konularında uzman kişilerce yetiştirildikten sonra hem imalat hem de ticaret sektörüne girebilecek ve çevresindeki firmalarla rekabet edebilecek güce sahip olacak. Projeden ilk etapta 200 kadının faydalanmasını sağlayacağız. 1980'li yıllarda cezaevi olarak eski binayı valilik desteği ile restore ederek atölyeye çevirdik" dedi.

"KADINLAR TARLAYA GİTMEKTEN KURTULACAK" Eylül ayında açılışı yapılacak merkezde dört ayrı atölye olduğunu ve bu atölyeler sayesinde kadınların artık ekmek parası için sıcak yaz günlerinde gittikleri tarlalardan kurtulacaklarını dikkat çeken Yağcı, "Bu merkezimizde açılan atölyeler, değişik çeşit ve şekillerde lavanta, defne, kekik, nane, tarçın ve Mardin'e özgü bıttım sabunu üretim atölyesi. Resmi açılışı yapılamadan bile ürettiğimiz bıttım sabunları tükendi. Buradaki kadınlarımız çok iyi satış yapıyor ve siparişlere yetişemiyoruz. İkinci atölyemiz apike kırlanter, Mardin motifli çantalar, eşyalar ve el işlemeli hediyelik eşya atölyesi. Gıda atölyesinde reçel, turşu, salça üretimi yapılacak. Bu atölyede çalışacak kadınlarımızı yetiştirmek için İstanbul'dan gıda mühendisi temin ettik. Mardin'de bir ay boyunca kadınlarımıza bu konuda eğitim verecek. Yemek atölyemizde ise mahalli yemekler ağırlıklı olarak turizm sezonunda apar aktif yiyecekler, pekmezli dürüm, gözleme ve içli köfte üretimi yapılacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ekonomik Destek Merkezi bıttım sabunu atölyesinde çalışan ve İpekyolu Kooperatifi'nin kurcularından olan dört çocuk annesi Zeynep Demir, inşaatlarda çalışan ve zor iş bulabildiği için evin ekonomisine katkı sağlamak için buraya bir arkadaşının tavsiyesi ile geldiğini belirterek, "Bırakın çalışmayı dışarı çıkmayı hayal bile etmezken bugün buraya gelerek bıttım sabununda çalışmam bana rüya gibi geliyor. Ama eşime buraya gidip çalışacağım dedim de bana engel olmadı. Burada bu işi severek yapıyorum ve başaracağıma inanıyorum" şeklinde konuştu.

Yoksul kadınların yaşam kalitesini yükseltmek için Mardin'de dört yıldan beri çalışmalarına devam ettiklerini belirten Berna Yağcı, Mardin'de ilk projeleri olan 'Kadın Liderleri Yetiştirme Projesi' kapsamında kentin en yoksul semtlerinden olan Saraçoğlu Mahallesi'nde açtıkları Kadın ve Çocuk Merkezi'nde bugüne kadar 2 bin 200 çocuğun okul öncesi programdan 3 bine yakın kadının ise merkezdeki eğitim programlarından faydalandığını ifade etti. Başlattıkları ilk projenin en önemli yönünün Kadın ve Çocuk Merkezi'nde yetişen kadınların artık bir süreden sonra kendilerinin merkezi yöneterek idari mali, sosyal işler ve yerel yönetimlerle yapılan iş protokollerde etkin rol aldıklarını ifade eden Yağcı, eğitim merkezinden yetiştirilen kadınlar artık doğrudan kendilerini yönetebildiklerini ve yeni projeler geliştirebildiklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam