Maria Sharapova'nın başarısının sırrı

Şampiyon tenisçi Maria Sharapova, başarısının sırlarını anlattı.

Teniste tek kadınlar kategorisinde 34 şampiyonluğu bulunan, kariyeri boyunca 550'den fazla maçı kazanan yıldız oyuncu Maria Sharapova, Nike'ın tanıtım yüzü olarak, yılın ilk büyük turnuvası arifesinde; başarı, yenilgi ve bitmek bilmeyen denge arayışı hakkındaki düşüncelerini anlattı.


Dengeyi bulmak

Sharapova, tam olarak çözemediğini düşündüğü bir rakip olan denge konusunda, "Aile, arkadaşlar ve tenis arasında denge kurabilmek benim için çok önemli. Ama şimdiye kadar bu dengenin ne olduğunu çözemedim. Açık konuşmak gerekirse, bilmek istediğimi de sanmıyorum. Her şeyi bilirsen, hayat çok sıkıcı olabilir" diyor.

Reklam
Reklam

Yaşam değiştiren zaferler

Sharapova, 2004'te, Londra'nın çim kortlarında muhteşem bir başarıya imza atarak, tenis dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Kazandığı zafer, hayatını sonsuza dek değiştirse de, insan olarak onu değiştirmeye yetmedi. "Kazanmanın, özellikle de genç yaşta böyle bir başarıyı yakalamanın getirilerini tahmin edebilmek mümkün olabilir mi, bilemiyorum. Hayatımda birçok çılgın şey oluyor, karşıma fırsatlar çıkıyor. Aklımın başımda kalmasını sağlayan harika ebeveynlerim olduğu için gerçekten çok şanslıyım."


Büyük zaferler, büyük baskı...

Büyük zaferlerin insanda yarattığı baskıyla baş edebilmenin kritik önem taşıdığına değinen Sharapova, "Büyük bir turnuvayı kazandığında, en iyinin sen olduğuna ve her maçı kazanman gerektiğine inanıyorsun. Bu beklentiler, kişide büyük zihinsel baskı yaratıyor. Baskıyla başa çıkabilmek için geri adım atmayı, bulunduğum yere gelebilmek için sarf ettiğim çabadan memnun olmayı ve aklımı başımda tutmayı sağlayan birkaç şeye odaklanmayı öğrenmem gerekti" diyor.

Reklam
Reklam

Başlıca dersler

Her maçı kazanmak doğal olarak mümkün değil. Dolayısıyla, sporun kaçınılmaz bir parçası olan yenilgilerle başa çıkabilmek için alınması gereken dersler bulunuyor.
"Performansımın neden iyi olmadığına her zaman çok kafa yorarım. Hayatta doğru şekilde özeleştiri yapabilmek çok önemli. Hatalarını kabul etmek, işe yaramayan şeyler hakkında gerçekçi olmak ve en önemlisi pozitif tutumunu korumak çok önemli."