Marina Başvurusuna Çevreci Ve Köylülerden Tepki-Marmaris'in Hisarönü Köyünde Özel Bir Şirket Tarafından Marinayapılması Için Başvuruda Bulunmasına Çevreciler Ve Bazı Köylülertepki Gösterdi

Marmaris'in Hisarönü köyünde özel bir şirketin 600 yat kapasiteli bir marina inşası için başvuru yapmasına, çevreciler ve bazı köylüler tepki

Marmaris'in Hisarönü köyünde özel bir şirketin 600 yat kapasiteli bir marina inşası için başvuru yapmasına, çevreciler ve bazı köylüler tepki gösterdi.

Alınan bilgiye göre, Hisarönü Körfezi'ne bakan Azmakbaşı mevkisinde daha önce balık çiftliğinin bulunduğu alana marina yapmak isteyen Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi, ilgili kurumlara başvuruda bulundu. Müracaat üzerine yöre halkının görüşlerinin alınması için köy kahvehanesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı düzenlendi. Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Mehmet Gürer'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, şirket temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda çevreci, turizmci ve köylü katıldı.

Reklam
Reklam

Şirket temsilcilerinin projeyle ilgili bilgi vermek amacıyla yapmak istediği sunum, çevreciler ve köylüler tarafından engellendi. Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlileri, "Sunum yapılmasına karşı çıkıldı" şeklinde tutanak tutarak toplantıyı devam ettirdi.

Mevzuat gereği halkın görüş ve önerilerini almak için söz konusu toplantının yapıldığını belirten Mehmet Gürer, şöyle konuştu:

"Şirketin yapmak istediği faaliyetle ilgili bilgilerin yer aldığı ilk dosyanın verilmesinin ardından süreç başlar. Format toplantısından önce yapılan ÇED toplantısında halkın görüşleri ve yerin tespiti ile ilgili tutanaklar tutulup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak. Bakanlık buradaki görüş ve önerilere ile kendi tespit ettiği hususlara göre proje tanıtım dosyasının hazırlanmasını faaliyet sahibinden isteyecek. Bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlığın temsilcilerimden oluşan komisyon tarafından bu faaliyetle ilgili değerlendirme yapılıp ve karar verilecek."

-Çevrecilerin tepkisi-

Marinanın yapılmasına karşı olduklarını belirten Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu'ndan Murat Ersan, Hisarönü'ne yapılmak istenen marinayı protesto ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Hisarönü'nün tarihi ve doğal sit alanı ile çevre koruma bölgesi içinde olduğuna işaret eden Ersan, "Bu cennet, bu yüzülebilir körfez, bir kişi kazanacak diye kurban edilemez. Halkın gelir kaynağı balıkçılık ve turizm. Marinanın bulunduğu yerde bakım ve onarım da olacaktır. Bu nedenle kirlilik kaçınılmazdır. Hisarönü yüzülebilir bir körfez olmaktan çıkacak ve bu da yöre halkının sonu olacak" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi'nin Hisarönü Körfezi'nde daha önce bir araştırma yaptığına dikkati çeken Ersan, bu araştırma sonunda, "Su yenilenmesinin oldukça düşük olduğu bölgede yeni marina, yat yanaşma ya da çekek yeri yapılması tavsiye edilmemektedir" şeklinde rapor hazırlandığını kaydetti.

22 yıldır bölgede imar planı yapılamadığını anlatan CHP Muğla İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Dursun Kaplan ise şunları söyledi:

"Barınmak ve ticaret yapmak için yer yapan bölgedeki vatandaşlara, imar olmadığı için kaçak inşaat yapmaktan son 10 yılda 17 milyon lira ceza kesildi. Bölgedeki 5 bin ev için yıkım kararı geldi ve bazıları yıkıldı. Aynı devlet bugüne kadar bölgede marina ve 5 yıldızlı otel yapılmasına göz yumdu. Bu bir tezat durumdur. Bir tarafta zenginler, bir tarafta bölgede yaşayan fakir insanlar."

Reklam
Reklam

Otel ve marina yapılmasına karşı olmadıklarını dile getiren Kaplan, bölgede yaşayan insanların arazilerinin imara açılıp, marina ve otellerin vatandaşların tapulu arazilerinde yapılmasını istediklerini söyledi. Kaplan, yöre halkının varlık içinde yokluk çektiğini ve "zengin toprakların fakir bekçileri" olduğunu savundu.

Daha önce aynı bölgede muhtarlığın 5 metre uzunluğunda bir iskele yapmak için başvuruda bulunduğunu anlatan köylüler, özel çevre koruma bölgesi olduğu gerekçesiyle izin verilmediğini belirttiler.

Marinaya körfezi kirleteceği gerekçesiyle karşı olduklarına değinen köylüler, koruma alanında olduğu için kendileri ev yapamazken marinaya müsaade edilmemesi gerektiğini savundular.

Köyde yaşayan Avukat Aydın Toraman da marinanın yapılmak istendiği bölgenin hazine arazisi olduğunu ve ancak köy merası olarak tescil edilmesi için dava açma hazırlığında olduklarını kaydetti. Toraman, bölgenin hazine arazisi olduğunun itilaflı bir durum olduğunu iddia ederek, söz konusu yerin şirkete kiralanmasının hukuken uygun olmadığını öne sürdü.

Reklam
Reklam

-40 bin metrekare dolgu yapılacak-

Yapılması planlanan 600 yat bağlama kapasiteli marina için yaklaşık 40 bin metrekarelik alanın doldurulması ön görülüyor. Proje kapsamında marinaya gelen yatlara elektrik, tatlı su, tazyikli su, bakım-oranım, alışveriş, haberleşme, katı atık toplama, lift, kışlama, gümrük ve 10 odalı yüzer otel hizmetleri verilmesi planlanıyor. 180 kişinin istihdam edileceği marinada yaklaşık 3 bin yatçının konuk edilmesi hedefleniyor.

Marina yapımı için 15 ilgili kuruma başvuruda bulunan şirketin, gerekli izinlerin verilmesi durumunda araziyi Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden kiralayacağı öğrenildi.

Muhabir: Levent Kişi / Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: