Mark Porter: Sadece Gazete Tasarlamadık, Görsel Kimlik Oluşturduk

İngiliz The Guardian Gazetesi’nde 15 yıl kreatif direktörlük yapan Mark Porter, genç tasarımcılarla bir araya...

İngiliz The Guardian Gazetesi’nde 15 yıl kreatif direktörlük yapan Mark Porter, genç tasarımcılarla bir araya geldi. Zaman Gazetesi +1T Gazete Tasarım Günleri kapsamında seminer veren Porter, “Biz Guardian olarak sadece gazete tasarlamadık, görsel bir kimlik oluşturduk. ” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen tasarım meraklılarının katıldığı +1T Tasarım Günleri’nin ikinci gününde ‘Gazete Tasarımı’ semineri veren Porter, Guardian’ın kuruluşundan bu yana geçirdiği tasarım sürecini anlattı.The Guardian’ın ilk baskısının 1821 yılında yapıldığını ifade eden Porter, “İlk farklılığımızı 1988 yılında daha modern görünüşlü yeni bir logo ya geçerek yaptık.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İlk renkli günlük gazetenin Guardian olduğunu belirten Porter, gazete boyutu konusuna da değindi. Poter, geçmişte gazete boyutlarının çok büyük olduğunu ve insanların özellikle toplu taşıma araçlarında gazete okumakta çok zorlandığını söyledi. Gazete boyutu konusunda Avrupa ve Dünya’da birçok gazeteyi incelediklerini belirten Porter, “Araştırmalarımızın sonucunda Guardian’ın ‘Berliner’ formatında basılmasına karar verdik.” şeklinde konuştu.

Guardian’ın en önemli özelliklerinden birinin de yazı türü olduğunu ifade eden Porter, “Gazeteyi tekrar tasarlamaya başladığımızda tüm gazetenin tek bir yazı formatında olmasına karar verdik. Yazı türü olarak ta özgün bir yazı türü seçtik.” dedi. En çok düşünülen ve üzerinde durulan konunun ön sayfa olduğunu vurgulayan Porter, Guardian’ın boyutu itibariyle uygun tasarımın, üst kısmında hareketli alt kısmında daha çok yazının hakim olduğu bir yöntem benimsediklerini belirtti.

Günümüzde internet gazeteciliğinin öneminin altını çizen Porter şunları kaydetti: “Guardian’ın internet sitesini görsel anlamda yazılı gazete tasarımına yakın olması gerekiyordu. Belli bir kimlik ve karakter kurup bunu internet sitesine taşımak kolay bir iş değil. R2 adında bir proje oluşturduk. 50 teknik çalışan ve 6 da tasarımcıdan oluşan bir ekip kurduk. 2 buçuk yıllık bir çalışmanın sonucunda internet sitesini gazetenin devamı olacak bir kimliğe kavuşturduk.”

Reklam
Reklam

Porter, Guardian olarak sadece gazete tasarlamadıklarını yazı karakter ve gazetenin sahip olduğu renk skalası ile yeni bir kimlik oluşturduklarını söyledi. Porter ayrıca, “Kendi binamıza da bu kimliği ve renkleri yansıttık.” diye konuştu. Porter konuşmasına, “Medya’da sürekli bir yenilik ve tasarım var ve bu tasarım gün geçtikçe daha bir önem kazanacak.” sözleriyle son verdi.

Zaman gazetesinin organize ettiği +1T Gazete Tasarım Günleri 26 haziran tarihine kadar devam edecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: