Markaların Başı Taklitçilerle Dertte

Üretiminin yüzde 40’ını başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç eden Adana’da kurulu...

Üretiminin yüzde 40’ını başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç eden Adana’da kurulu Makser Press Satış Müdürü Makine Mühendisi Özlem Yıldız, marka taklitçiliğinin sektöre zarar verdiğini bildirdi.

Yıldız, Türkiye’nin kaplama ustası olarak sadece yurt içinde değil, yurt dışında da marka oluşturduklarını, bunun da kolay olmadığını belirterek, ‘’Markamız için yıllarca emek verdik. Bugün geldiğimiz noktada hiçbir çaba harcamadan markamız kullanılarak yurt içinde satış yapıldığını tespit ettik.’’ dedi.

Reklam
Reklam

Yıldız, Makser markasını kullanarak satış yapan bir firmanın, ürünün arızalı çıkıp, kendilerine başvurulması üzerine taklit edildiklerinin ortaya çıktığını, bunun üzerine bu firma ile ilgili yasal süreci başlattıklarını kaydetti. Özlem Yıldız, ‘’Düşünün ki, bu firma bizim adımızla bir de ihracat yapmaya kalksa bu defa sadece biz değil, Türk makine sektörünün imajı da zarar görür. Bu nedenle bu konuda ağır yaptırımlar uygulanmalı.’’ diye konuştu.
İleri teknoloji ile yatıkları üretim ve kaliteden ödün vermedikleri için aranan marka olduklarını vurgulayan Özlem Yıldız, ‘’Buna rağmen kolay kazanç elde etmek isteyenlerce taklit ediliyoruz. Aslında üretilen makine taklit bile değil, sadece adımız kullanılmış.’’ dedi.

Yıldız, Avrupa Birliği’nden alınan son verilerin, sahte ürün üretici ve satıcılarının global marka sektöründen her yıl 200-300 milyar dolar haksız pay aldığını gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti: ‘’ Bu verilerden de anlaşılıyor ki taklitçilik yalnız Türkiye de değil, dünyada da yapılmaktadır. Taklitçilikten etkilenen Türkiye’deki yerli ve yabancı firmalar, taklit edilen ürünleri nedeniyle markalarına olan güvenin azalmasını, satış kaybını, hem tüketici hem de pazar üzerinde yaşanan olumsuzlukları görmekte ve gelişmelerden endişe etmektedir.Bu nedenle, marka haklarının hukuki olarak korunması, sahtecilik ve taklitçilikle mücadele bugün özellikle tanınmış marka sahiplerinin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor.’’

Reklam
Reklam

Yıldız, Adana- Ceyhan Yolu üzerinde, Çimento kavşağındaki yeni ofis ve üretim merkezinde teknoloji üretmeye devam ettiklerini belirterek, ‘’6000 metrekare alan üzerine kurulu üretim merkezi ve Yönetim binamızla kalitemizi yüksek üretim kapasitemizle birleştirmeye devam ediyoruz.’’ diye konuştu.

Makine satışlarının yüzde 40’lık bölümünün yurt dışı yüzde 60’lık bölümünün ise yurt içinde tüketicileri ile buluştuğunu belirterek, şöyle devam etti: ‘’Yılların emeği ve özverisi ile yaratığımız markanın bizim dışımızda kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz. Şimdilik adını gizli tuttuğumuz bu taklitçi firmanın da yasalar önünde hak ettiği cezaya uğramasını sağlayacağız. Türkiye hukuk devletidir, haklı olan mutlaka kazanacaktır.’’

ALICILARA ÇAĞRI

Yıldız, makine sektöründeki taklitçilik sorununa dikkati çektikten sonra, alıcılara da çağrıda bulunarak, ‘’Devir artık teknoloji devri. Bugün internet üzerinden birkaç tuşla istenilen firmanın tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Bu nedenle kullanıcılar zarar görmemek için aldıkları ürünlerin mutlaka gerçek marka olup olmadıklarını sorgulamalılar. Aksi takdirde bizim yaşadığımız örnekte olduğu gibi makine daha birkaç kullanımda arızalanır ve servis sonrası hizmet bile bulamazlar.’’ diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: