Marmara Belediyeler Birliği’nden “akıllı Belediyecilik Zirvesi”

Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nde belediye başkanları, kentsel dönüşüm sürecinde akıllı belediyeciliğin yerini...

Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nde belediye başkanları, kentsel dönüşüm sürecinde akıllı belediyeciliğin yerini tartıştı.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda bu yıl 1’incisi düzenlenen “Akıllı Belediyecilik Zirvesi”, İstanbul Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi. Küreselleşen dünyanın temel taşlarından biri olan şehirlerin teknolojiye ve güncel gelişmelere uyum sağlamak için ihtiyaç duydukları çözümleri ve geliştirdikleri projeleri bir araya getirmeye amaçlayan zirvenin ilk gününde belediye başkanları, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları yetkilileri bir araya geldi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, zirvenin yerel yönetimler açısından önemli olduğunu vurguladı. Başkan Altepe, bu tür toplantıların yerel yöneticileri daha çok hizmetlere teşvik ettiğini belirterek, “Bu toplantıların amacı ortak aklı harekete geçirerek üye belediyelerimizin ihtiyaçlarına ve sorunlarına daha etkili çözüm üretmek, üye belediyelerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışmayı geliştirmek, görüş alışverişinde bulunarak tecrübe paylaşımı sağlamaktır. Toplumsal değerlerimizin en önemlilerinden olan istişare ve meşveret kültürü de bu tür toplantılarda kök salıp gelişmektedir. Yerel seçimlere kısa bir zaman kala yaptığımız bu tür organizasyonlar, bir yandan üye belediye başkanlarımızı hizmet yolunda teşvik ederken, belediyelerimizin nitelikli kadrolarına da katkı sağlamaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

“TEKNOLOJİYİ KULLANARAK MARKA ŞEHİR İNŞA EDEBİLİRİZ”

“Marmara Bölgesi’nde 23 milyon insan yaşamaktadır” diyen Başkan Recep Altepe, Marmara Bölgesi’nin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Yine bölgemizdeki toplam yerel yönetim bütçesi, tüm Türkiye’nin 2/3’ünden fazlasını teşkil etmektedir. Bölgemizdeki belediyelerin teknik konularda ihtiyaçlarını gidermeyi sürdürürken, personel eğitimi ile yurtdışı ve yurtiçi programlarına aynı titizlikle devam edeceğiz. Halkın içinde olmak ve vatandaşa hizmet sunmak bizim işimizin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bugün büyükşehir belediyeleri gerek bütçeleri, gerekse yetkileri itibariyle yer aldıkları bölgelerde her türlü yatırım ve hizmeti gerçekleştirebilecek seviyelere getirildi. Fakat bu yetki ve verimlilik, başarıyı sağlamada yeterli değil. Her geçen gün artan bir gelişme ve gerçek başarı için, teknolojiyi daha etkin kullanmamız gerekiyor.”

Şehirlerin markalaşmasının teknolojiyle mümkün olabileceğini ifade eden Başkan Altepe, “Teknolojiyi etkin ve verimli kullanarak, marka şehirler inşa edebiliriz. Artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığı bir çağda yaşamaktayız. Bu yarışın en önemli ve etkin unsuru ise akıllı uygulamalardır. Belediyelerimizde bilgi teknolojilerinin etkin ve verimli kullanılabilmesi için konunun yönetimlerce önemsenmesi, sahip çıkılması ve kalite yönetim anlayışında olduğu gibi sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmalarının yapılması elzemdir. Bilgi teknolojilerinin sürekli gelişimi, yazılım sektörünün bu gelişmeye ayak uydurmak için yaptığı yenilikler, bu alana yapılan yatırımların korunması ve kullanılabilirliği için gösterilen ilginin arttırılması gerektiği gibi yüksek önem derecesine sahip olduğunun da belediye yönetimlerince de iyi algılanması gerekmektedir. Yoksa sadece belediyeleri en son çıkan bilgi teknolojileri ile donatıp, gerekli insan kaynakları ve uzman kadro oluşturulmadan elde edilecek teknolojik yapılanma, sonuçları itibarı ile zaman içerisinde bilgi teknolojilerinin çöplüğü haline dönüşen bir yapı kaçınılmaz olacaktır. Bu da hem ciddi bir kaynak israfına hem de etkinlik ve verimliliğin elde edilemeyişine sebebiyet verecektir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Zirvenin 2’nci oturumunda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan’ın moderatörlüğünde “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Belediyecilik” konusunda Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan, IBM Akıllı Şehir Çözümleri Satış Yöneticisi Ahmet Can Sezgin ve Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç birer sunum yaptı. Moderatör Prof. Dr. Recep Bozlağan, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili olarak, “Kentsel dönüşümün amacı sadece kanunun adından kaynaklı afet riski adı altındaki alanların dönüştürülmesi değil. Eğer biz böyle yaklaşırsak sadece güvenilir ve sağlam konutlarda insanlarımızın yaşamasına sebep olabilecek bir kentsel dokuyu inşa ederiz” dedi.

BAŞKAN ÇAĞIRICI: “KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİHİNDE BAŞLAR”

Bağcılar Belediye Lokman Çağırıcı, Bağcılar’da binaların birçoğunun 1999 İstanbul depreminden önce yapıldığını belirterek, birçok binanın riskli olduğunu söyledi. Çağırıcı, “Dünya geliştikçe bilgi ve teknoloji geliştikçe dünya küçülüyor. Kentsel dönüşüm zihinde başlar. Bağcılar’da dönüşüm 1992’de başladı. Kentsel dönüşüm yıkmak değil, yeniden inşa etmektir. Bağcılar’da 48 bin 765 bina var. İlçemiz 750 bin nüfusuyla İstanbul’un en büyük ilçesi. 1999’dan önce yapılan bina sayısı 42 bin. 48 bin binadan 42 bini 1999’dan önce yapılmış. 1999’dan önce yapılan binaların tamamının kontrol edilmesi gerekir. Bu binaların yüzde 90’ı riskli binalardır. Okullarla ilgili çalışmalar tamamlandı” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“Akıllı belediyecilik konusunda 10 yıl önce coğrafi bölge sistemiyle yola çıktık” diyen Başkan Çağırıcı, “Coğrafi bilgi sistemimizde veri tabanlarını oluşturduk. Hane halkı çalışmalarımızla birlikte bu sistemde bireysel alana veri tabanı oluşturduk. Hedefimiz 2023 yılında sürdürülebilir akıllı bir Bağcılar oluşturmak. Belediyemiz de e-başvuru facebook, twitter internet üzerinden iletişim uygulanmaktadır” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan da, Bakanlık olarak kentsel dönüşüm sürecinde yapılan çalışmaları anlattı. Kotan, “Ülkemiz çok önemli bir deprem bölgesinde yer almaktadır. Nüfusumuzun yüzde 98i deprem açısından riskli bölgelerde yaşamaktadır” dedi. Kotan, Türkiye’de meydana gelen Erzincan, İstanbul ve Van depremlerinde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini belirterek, olası bir İstanbul depreminde ciddi can ve mal kaybı olacağını söyledi. Kotan, belediyelerin bilim ve teknoloji çerçevesinde kentsel dönüşüm sürecinin tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

BAŞKAN AKGÜN: “15 MİLYON KONUTUN YIKILIP YENİDEN YAPILMASI GEREKİYOR”

Kentsel dönüşümün önemine değinen ve Türkiye’nin deprem gerçeğini vurgulayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu söyledi. Başkan Akgün, “Kentsel dönüşüm son zamanlarda en popüler deyim Türkiye’de. Aslında geç kalınmış ama tam anlamıyla uygulanabilirse, tüm ülkeyi yenileyecek bunu yaparken de ekonomiye büyük kazanımlar büyük ivmeler kazandıracak bir olgudur. Bunu hepimiz biliyoruz. Türkiye’deki yerleşimin yüzde 98’i fay hattı üzerinde. Her depremden etkilenecek durumdayız. Türkiye’de 15 milyon konut ve onların oluşturduğu binaların yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Ben güçlendirme olayına karşı bir belediye başkanım. Çünkü aynı zamanda şehir dokusu değişiyor. Hayır şehircilik bu değil. Çağ değişti. Türkiye Avrupa Birliği konusunda iddialıysa bu kentsel dönüşümü bir fırsat olarak değerlendirmek zorundadır. Bunların olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

BAŞKAN GÖKSU: “KENTSEL DÖNÜŞÜM BU ÜLKENİN SİYASİ TARİHİNİN EN ÖNEMLİ SÜRECİDİR”

Reklam
Reklam

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Akıllı belediyecilik demek kentsel dönüşüm yapmak demek. Bilgi teknolojilerini üreten bilgisayar uzmanları, mühendisleridir. Siz derdinizi anlattığınızda size çok güzel yazılımlar hazırlayarak bütün işlemlerinizi, e-belediyecilik fonksiyonlarını üretiyor ve siz de bunu uyguluyorsunuz. İstanbul’da sanal imar uygulamaları yapmayan, e-belediyecilik sistemini, sosyal medyayı maksimum düzeyde kullanmayan bir belediye olmadığını düşünüyorum. Bir yerel yöneticinin öncelikle bilgiyi iyi yönetmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Kentsel dönüşüm konusunda en çok mesafe almış bir ilçenin belediye başkanıyım” diyen Başkan Göksu, Esenler’de kentsel dönüşümün çok gerekli olduğunu söyledi. Göksu, “Şuanda 400 dönümlük bir alan üzerinde 12 bin 324 konutu kapsayan, dönüşümde 12 bin 324 konut üretim mantığına girmiş bir belediye olarak kentsel dönüşüm bu ülkenin vazgeçilmez, tartışılmaz ve bu ülkenin siyasi tarihinin en önemli sürecidir. Esenler 27 binaya sahip. 27 bin binada yaklaşık 146 binan ve bu 146 bin bağımsız bölümün 100 binin acilen dönüşmesi gereken bir şehir. Esenler’de 27 bin binanın 15 bininin imar dosyası dahi yoktur. Eğer elektrik, su faturası olmasa devletle bir irtibatı yoktu. Böylesine bir durum karşısında yapılacak tek şey dönüşümdür. Şartlara yenilmek değil, şartları gerekir” dedi.

Reklam
Reklam

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem de, yaptığı konuşmada akıllı belediyeciliğin zaman ve ekonomiden tasarruf olduğunu belirterek, “Zamandan tasarruf, ekonomiden tasarruf ediyor. Çağrı belediyemizi oluşturduk. Sorgulama işlemleri internet üzerinden devam ediyor. Özellikle zamandan tasarruf noktasından değerlendirecek olursak aylık 16 gün sorgulama yapılıyor. Bu kadar insanın belediyeye gelip gitmesini önlemiş oluyoruz. 3G ile yayın yapan ilk belediye olduk. Web sitemiz engellilere yönelik engelsiz site. Özelikle görme engelli vatandaşlarımız yararlanıyor” diye konuştu.

Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, yaptığı sunumda mobil hizmetlerin önemini açıklayarak, “Önümüzde ciddi sorunlar var. Dünya nüfusunun yakın gelecekte 9 milyar olması gerekiyor. Kaynaklar tükeniyor” dedi.

Özgüç, bu durumda belediyelerin akıllı hizmetlerle faaliyet göstermesi gerektiğini vurguladı. Akıllı belediyeciliğin tanımını yapan Özgüç, akıllı belediyeciliğin problem öncesini belirleyen ve halka daha yakından ve kesintisiz hizmet sunmayı getirdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

IBM Akıllı Şehir Çözümleri Satış Yöneticisi Ahmet Can Sezgin ise, “IBM olarak akıllı belediyecilikte belediye binasından çıkıp şehre bakıyoruz. IBM olarak akıllı operasyonları devreye sokuyoruz. Biz, şehirdeki tüm verileri tek yerde toplayıp, size tek yerden ulaştırmayı istiyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz