'Marmara Denizi'nde yüzmeyin'

2009 yılında yapılan ölçümlere göre Marmara can çekişiyor. Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı'nın açıklamaları da bu tespiti doğruluyor.

Yaramancı, Habertürk Gazetesi'nden Balçiçek Pamir'e tüm İstanbullular'ın dikkate alması gereken çok ciddi bir uyarı yaptı: Marmara'nın hiçbir yerinde denize girmeyin...

Gemlik, İzmit, Bandırma ve Haliç çok kirli

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Sur, 2009 yılında Marmara ve boğazlardaki ölçümlere göre Marmara Denizi’nin dibinde yaşayan vatoz ve berlan türlerinde kurşun kirlenmesi görüldüğüne dikkat çekerek Gemlik, İzmit, Bandırma körfezleri ve Haliç’te de kirlilik uyarısı yaptı.

Reklam
Reklam

Kurşun oranı çok yüksek

Cumhuriyet Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre Prof. Sur, Küçükçekmece, Tekirdağ, Gemlik, İzmit, Bandırma, Erdek, Marmara Adası, Kapıdağ Yarımadası ve Çanakkale girişindeki 16 trol istasyonunda dip balıklarında inceleme yaptıklarını ve kurşun oranının Su Ürünleri Yönetmeliği’nde belirlenen oranların çok üstünde olduğunu da söyledi. Sur, tabanda yaşayan vatoz ve berlanın yüksek oranda kurşun içerdiğine dikkat çekerek daha çok tükettiğimiz balıkların üst tabakada yaşam alanı bulduğunu ve kurşun kirliliklerinin daha düşük olduğunu belirtti.

Karadeniz artık ölü bir deniz

Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Habertürk Gazetesi'nden Balçiçek Pamir'e dikkate alınması gereken açıklamalarda bulundu. Karadeniz'in artık ölü bir deniz olduğuna dikkat çeken Yaramancı, ''17 ülkeden 160 milyon insan tarafından sürekli kirletiliyor. Yaklaşık 26 tür balığın nesli tükendi bile. Marmara Denizi, Karadeniz'den gelen kirli sularla beraber daha da kirlendi. Tam 143 tür balık artık bu denizde yok.'' dedi.

Reklam
Reklam

Yaramancı, Marmara'daki kirlilikle ilgili şunları söyledi:

''İstanbul Boğazı'ndaki petrol kirliliğinin Karadeniz kaynaklı olduğu biliniyor. Karadeniz'i kirleten petrol ürünlerinin yıllık miktarı ise 410 bin tona ulaşıyor. Yılda ortalama 350 milyon ton petrol Akdeniz'de hareket halinde. Erdek-Avşa çevresi, Gemlik ve İzmit körfezlerinin sanayi atıklarıyla, İstanbul ve öteki yerleşim bölgeleri de ek olarak evsel atıklarla aşırı biçimde kirleniyor.

İstanbul'da günde 3.9 milyon metreküp atık su toplanıyor. Bunun sadece yüzde 10'u biyolojik olarak arıtılıyor. Yüzde 90'ı yeterince arıtılmadan denize boşaltılıyor. 2008 yılı verilerine göre hâlâ 2 bin 783 belediye, atıksu arıtma tesisi hizmetinden yoksun. Denize kıyısı olan 28 ilde toplam 1257 belediyenin 399'unda kanalizasyon şebekesi dahi yok. 1257 belediyenin toplanan yıllık 2 milyar metreküp atık suyunun 537 milyon metreküpü arıtılmadan sulara karışıyor.''

Marmara'da yüzmeyin

İstanbul ve Adalar'da denize girilmesinde bir sakınca olmadığını gösteren mavi bayraklarla ilgili olarak "O bayrakların nasıl verildiğini biliyoruz, söyletmeyin beni!" diyen Yaramancı, şu önemli uyarıda bulundu: Bırakın Adalar ve İstanbul'u, ben Marmara Denizi'nin hiçbir yerinde yüzmem. Kimseye de tavsiye etmem...

Reklam
Reklam