Marmara Depreminin 13. Yılı

Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Ayşegül Şenol Can, Marmara depremini 13 yıldır unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.

Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Ayşegül Şenol Can, Marmara depremini 13 yıldır unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.

Can, dernekte düzenlediği basın toplantısında, 17 Ağustos 1999'da 03.02'de merkezi Kocaeli Gölcük olan, İstanbul'dan Bolu'ya kadar uzanan bir hatta büyük bir bölgeyi etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde resmi rakamlara göre 18 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini, binlerce insanın da evsiz kaldığını hatırlattı.

Aradan uzun bir zaman geçtiğini dile getiren Can, "Düzce'nin depreme dair risk analizleri yapılmalıdır. Yıllardır bu yörede hiçbir çalışma yapılamamaktadır. Önlemler alınmalıdır. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde hasar alan veya bir şekilde ayakta kalan tüm binalar elden geçirilmeli, gerekenler yapılmalı, diğerleri de mevcut mevzuata uygun hale getirilmeli ve eski yapı stoku sağlamlaştırılmalı ve yenilenmelidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un deneyimler dikkate alınmadan hazırlandığını öne süren Can, "İdari yargıya müracaat yolunu dahi sınırlandıran, yasa, mülkiyet hakları, sağlık ve güvenli bir konutta yaşama hakkı, adil yargılama hakkı açısından ciddi tehditler oluşturmaktadır. Yasa, mevcut haliyle toplumun katılımının önünü açan bir yasa olmaktan uzaktır" dedi.

"13 yıldır depremi unutmadık, unutturmayacağız" diyen Can, depremi unutmamak, unutturmamak için yetkilileri uyarmanın sorumlu bir vatandaşın en önemli görevleri arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: İbrahim Tezel / Ömer Ürer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: