Marmara Depreminin 13. Yılı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Yönetim Kurulu Üyesi Melda Anıl, Türkiye’de deprem gerçeğinin de çözümsüzlüğün...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Yönetim Kurulu Üyesi Melda Anıl, Türkiye’de deprem gerçeğinin de çözümsüzlüğün de sürdüğünü iddia etti.

Marmara Depremi’nin 13. yılı dolayısıyla bir basın açıklaması düzenleyerek dikkatleri yeniden depreme çekmek isteyen İMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melda Anıl, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin 13. yıl dönümüne girildiğini ancak bu ülkede hala deprem gerçeğinin ve çözümsüzlüğünün devam ettiğini savundu. Anıl, “Anımsanması dahi acı veren deprem, binlerce insanın ölümüne, bölgedeki birçok kentimizin harap olmasına yol açmaktadır. Deprem, tek bir gecede on binlerce insanımızın hayatını alt üst etmiş, yol açtığı şokun ardından yaşanan çaresizlik depremi adeta toplumsal bir travmaya dönüştürmüştü” dedi.

Reklam
Reklam

13 yıllık sürede beklenilen ve yapılması olanaklı mühendislik tedbirlerinin hayata geçirilmediğini belirten Anıl, “Türkiye’de deprem gerçeğini kabullenmek durumundayız. Ülke genelinde yapı ruhsatı verme yetkisine sahip toplam 3 bin 649 belediye, il özel idaresi ve organize sanayi bölgesi bulunuyor. Mevzuat zorunlu kılmasına rağmen bu idarelerden sadece 234'ü odamıza yapı ruhsatlarını göndermiştir. Mühendislik hizmetinin niteliğini yükseltmek yerine meslek odalarını işlevsizleştirerek sahte mühendisliğin önünü açan düzenlemelere imza atanlara soruyoruz; ‘Deprem riskini mühendislik hizmeti alamamış yapıları çoğaltarak mı azaltacaksınız’? Deprem gerçeği de çözümsüzlük de maalesef devam etmektedir. Siyasi iktidarı tercihini bilimden ve insandan yana kullanmaya, ülkemizin deprem gerçeğini uygun ulusal bir deprem politikası belirlemeye ve daha da önemlisi bu politikaları bir an önce hayata geçirmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

26 Kasım 1943 yılında Samsun’da yaşanan Ladik depremi hakkında da bilgi veren Anıl, “Deprem deyince, halen güncelliğini koruduğu için akla, 17 Ağustos 1999 Marmara Gölcük depremi, 12 Kasım 1999 Düzce depremi, 23 Ekim 2011 Van - Erciş depremi ve devamı geliyor. Ama unutmamalıyız ki bölgemizde de Kuzey Anadolu Fay hattına çok yakın ve bu hatta meydana gelebilecek bir deprem sadece fay hattında değil ilimizin birçok bölgesinde ve civar illerde de etkili olacaktır. Fay hattı üzerinde en son bilinen 7,6 şiddetindeki büyük deprem 26 Kasım 1943 yılında olmuş ve sadece Ladik merkezinde 2 bin 824 kişi hayatını kaybetmiş yaklaşık 5 bin kişi de yaralanmıştır. Halen Ladik ilçesinde, 2011 yılı kayıtlarına göre ilçe merkezinde 8 bin 507, köyler dahil 17 bin 551 nüfus yaşamaktadır. Fay hareketliliğini devam ettiriyor. 1975 yılında 4,6 şiddetinde bir deprem daha olmuş ve can kaybı olmamıştır. Ladik depreminde yaşananlar, depremin etkisinin Samsun merkezinde de hissedildiğini hatta bazı yapılarda hasarın dahi meydana geldiğini söylemektedirler. İl merkezinde özellikle Doğupark ve Batıpark’taki dolgular ve üzerlerinde yapılan yapılar, şartnamelere uygun yapılmayan yapılar, yol dolguları, kıyı yapıları risk taşımaktadır. Ayrıca heyelanların da harekete geçebileceği olasılıklar dahilindedir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: